Društvo

Pred nama vedar i sunčan dan, maksimalna temperatura do četiri stepena, promena vremena stiže već sutra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/01/2022

-

07:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Stabilna atmosferska situacija uzrokavana premeštanjem polja visokog vazdušnog pritiska preko naše zemlje, danas nam donosi vedro i sunčano vreme, sa ponekim prolaznim oblakom, uglavnom u centralnim i jugoistočnim predelima, kaže Ljubica Gojković, meteorolog Euronews Srbija.

Kako dodaje, tokom noći je, zbog vedrog vremena, bilo malo hladnije nego prethodnih dana i temperatura se pred zoru kretala od -12 u Sjenici, pa do 1, u Negotinu. U Beogradu je ovog jutra izmereno -2 stepena.

Maksimalna dnevna temperatura kretaće se oko 4. podeljka, dok se u dolinama i kotlinama istočne i jugoistočne Srbije mraz zadržava tokom većeg dela dana.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Stabilizacija vremena uzrokuje i temperaturnu inverziju koja se ogleda u porastu temperature sa nadmorskom visinom, što sprečava mešanje vazduha. Često je u ovakvim situacijama povećano zagađenje vazduha, što je slučaj i danas", kaže Gojković.

Ona navodi da će vetar samo u Timočkoj krajini duvati umerenim i pojačanim intenzitetom, iz pravca zapada, dok ga u ostalim predelima skoro i neće biti.

Promena vremena stiže nam sutra, prvo na severu zemlje, a do večernjih sati i u ostalim predelima. Već tokom prepodneva oblaci će zahvatiti Vojvodinu, a sredinom dana u ovim predelima počinje da pada slaba i umerena kiša.

Sa premeštanjem padavinske zone premešta se i hladna vazdušna masa, te će maksimalna dnevna na severu biti oko 4 stepena, a na jugu i do 9. podeljka. Zahlađenje će celu zemlju zahvatiti u večernjim satima te će kiša i u nižim predelima prelaziti u susnežicu i sneg. U petak nas očekuje delimično razvedravanje i to uglavnom na severu zemlje, a hladna vazdušna masa doneće nam i dodatno zahlađenje.

Za vikend - hladno i promenljivo, u subotu mestimično sa slabim snegom, a u nedelju sa nešto više sunčanih perioda, dodaje Gojković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija