Društvo

Red sunca, pa red oblaka, a mestimično će padati sneg - maksimalna temperatura do osam stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/01/2022

-

07:23

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Promenljivo vreme i česte smene sunčanih i oblačnih dana posledica su dinamičnih uslova u višim slojevima atmosfere. Nakon prolaska fronta iznad naše zemlje ponovo dolazi do porasta vazdušnog pritiska koji nam donosi privremenu stabilizaciju vremena, kaže Ljubica Gojković, meteorolog Euronews Srbija.

Česte promene vazdušnog pritiska nepovoljno utiču na srčane bolesnike, a od meteoropatskih tegoba moguća je razdražljivost, pad koncentracije i glavobolja.

"Tokom većeg dela dana pretežno sunčano biće u Vojvodini, dok će u predelima južno do Beograda biti smene sunčanih i oblačnih perioda, a mestimično će padati i slab sneg," kaže Gojković.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Ona je navela da se u većini mesta minimalna temperatura kretala oko nule. Hladnije je bilo samo na planinama, na Kopaoniku je izmereno -10, a na Zlatiboru -4 stepena.

Tokom dana, a usled pojačanog severozapadnog vetra, neće biti osetnijeg otopljenja i u predelima južno do Beograda živa u termometru ostaje oko 4. podeljka. Za stepen, dva toplije biće u većim gradovima, a do 8 stepeni očekuje se i danas na zapadu i severozapadu zemlje.

"Još danas vetar duva umerenim i pojačanim intenzitetom iz pravca severozapada. Na istoku su mogući i nešto jači udari vetra. A već u večernjim satima on postepeno slabi i menja svoj pravac.

U sredu će vreme biti vedro i sunčano, ali i za stepen, dva hladnije, što će u jutarnjim satima uzrokovati obrazovanje poledice i mraza", navela je ona.

U četvrtak će ponovni pad pritiska biti praćen kišom i susnežicom. Padavine se očekuju u drugoj polovini dana, prvo na severu, a kasnije i u ostalim predelima. Padavinsku zonu prati i zahlađenje te će u južnim predelima temperatura biti i oko 9 stepeni, a na severu do 5. podeljka. Padavine će biti nešto jačeg intetnziteta, ali se neće dugo zadržati, jer već u petak sledi ponovno razvedravanje praćeno dodatnim zahlađenjem, dodaje Gojković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija