Društvo

"Nismo sigurni da ćemo im videti leđa": Euronews Srbija u Gornjim Nedeljicama nakon odluke da se obustavi projekat Jadar

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/01/2022

-

15:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić saopštila je da je vlada ukinula Uredbu o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarita, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom "Rio Tinto". Ipak, mišljenja meštana u Gornjim Nedeljicama i dalje su podeljena.

Reporterka Euronews Srbija koja je posetila mesto Gornje Nedeljice navodi da neki stanovnici kažu da ukidanje prostornog plana jeste razlog za slavlje. Međutim, nisu svi sigurni da će videti leđa kompaniji "Rio Tinto".

Kako kaže, neki su svoja imanja već prodali. U Gornjim Nedeljicama prodato je tačno 49 kuća, što je ukupno oko 40 hektara zemljišta, a za rudnik je potrebno negde oko 600 hektara.

"Trebalo je to pre uraditi, a ne sada. Mi smo otišli, među prvima smo morali da odemo. Meni je žao ove kuće i svega, tri kuće smo prodali. Za rudnik nisam, ali kad moraš da odeš znači moraš da odeš", kaže jedan meštanin.

Takođe, iako prostorni plan jeste ukinut, meštani traže da se uvede moratorijum na iskopavanje litijuma i bora na 20 godina, kako umesto "Rio Tinta" na to područje ne bi došla neka druga kompanija.

"Ne mislim još da je gotovo, treba sprovesti zakon koji će omogućiti da dođe do zabrane iskopavanja litijuma i ostalih metala. Jedino smo tako sigurni da nijedna druga kompanija neće doći da rovari", kaže meštanka.

Podsetimo, premijerka je navela da je sada sve što se tiče projekta "Jadar" i "Rio Tinto" završeno i pozvala zainteresovane ekološke organizacije da preuzmu sva dokumenta i da ih analiziraju.

"Rio Tinto" je, pak, saopštio da je izuzetno zabrinut zbog izjave premijerke Ane Brnabić da je ukinut prostorni plan za Projekat "Jadar", kao i da se poništavaju svi upravni akti u vezi sa projektom. 

Kako se dodaje, "Rio Tinto" razmatra pravne osnove za donošenje ove odluke i "implikacije koje ona može imati na naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji".

Predstavnik Inicijative Kreni-promeni Savo Manojlović pozdravio je odluku Vlade o ukidanju Uredbe o prostornom planu, ali dodaje da ostaje još jedan uslov: zabrana eksploatacije litijuma i bora na 20 godina. 

Inicijativa Kreni-poromeni organizovala je sinoć protest ispred zgrade Predsedništva sa zahtevom da premijerka omogući skupljanje potpisa za narodnu inicijativu za zaustavljanje projekta "Jadar", kao i da se garantuje bezbednost onima koji prikupljaju potpise.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija