Društvo

Preminuo episkop šabački Lavrentije, proglašena trodnevna žalost u Šapcu

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2022

-

18:01

Preminuo episkop šabački Lavrentije, proglašena trodnevna žalost u Šapcu
Episkop šabački Lavrentije - Copyright Prinskrin/Youtube/Srbija u kadru

veličina teksta

Aa Aa

Episkop šabački Lavrentije preminuo je danas oko 17 sati na VMA u Beogradu, gde je bio hospitalizovan, potvrđeno je Tanjugu u Eparhiji šabačkoj.

Lavrentije je bio najstariji episkop SPC i po godinama života (88) i episkopskog staža (54).

"Episkop je preminuo u miru i tišini, okružen sveštenstvom i molitvom, baš kako je i živeo", rekao je za Tanjug sveštenik Eparhije šabačke Mirko Vilotić.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno saopšteni, rečeno je u Eparhiji.

Lavrentije je rođen 27. januara 1935. godine kao Živko Trifunović u selu Bogoštica kod Krupnja. Osnovnu školu je završio u Krupnju, a dva razreda gimnazije u Loznici, pravoslavnu Bogosloviju i Bogoslovski fakultet završio je u Beogradu.

U čin jerođakona rukopoložen je 1958, a u čin jeromonaha 1961. godine. Dve godine bio je duhovnik Crkve Ružice na Kalemegdanu, a posle toga parohijski sveštenik na Kupresu.

Dve i po godine bio je profesor Bogoslovije u manastiru Krki i istovremeno paroh u Ivoševcima.

U episkopski čin izabran je 1. juna 1967, a hirotonisan 16. avgusta 1967. u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Od 1967. do 1969. godine bio je vikarni episkop moravički u Beogradu.

Godine 1969. postavljen je za episkopa zapadnoevropskog i australijskog i ustoličen marta 1969. u Londonu.

Pošto je stvorio uslove za formiranje nove eparhije u Australiji, prešao je u zapadnu Evropu.

U Himelstiru u Nemačkoj osnovao je Eparhijski centar i otkupio za Srpsku crkvu jednu već sagrađenu crkvu.

Tu je osnovao štampariju i izdao dela Episkopa Nikolaja Velimirovića i mnoge druge knjige verskog sadržaja, objavljeno je na sajtu Eparhije Šabačke.

Sveti arhijerejski sabor izabrao ga je 1989. godine za Episkopa šabačko-valjevskog, a ustoličen je u Šapcu 23. jula 1989. godine.

Episkop Lavrentije govorio je engleski, nemački i ruski jezik.

Na njegov predlog Sveti arhijerejski sabor je na svom redovnom zasedanju u maju 2006. podelio veliku Eparhiju šabačko-valjevsku na dve eparhije: Šabačku sa sedištem u Šapcu i Valjevsku sa sedištem u Valjevu.

Predsednik Srbije izjavio saučešće

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu i monaštvu, vernicima Srpske pravoslavne crkve i eparhije šabačke, povodom smrti episkopa šabačkog Lavrentija.

”Sa tugom sam primio vest o smrti episkopa šabačkog gospodina Lavrentija, koji je decenijama sa velikom posvećenošću vršio brojne teške i odgovorne pastirske i misionarske dužnosti, neumorno okupuljajući verni narod u zemlji i van matice. Episkop Lavrentije je uložio ogroman trud u obnavljanje starih i izgradnju novih crkava, dok je istovremeno uvek imao na umu da potrebama vernika treba pristupati i na savremen način, zbog čega je osnovao pravoslavni radio i TV stanicu i pojačao izdavačku delatnost, nastojeći da jakim nitima poveže veru, tradiciju i moderno doba i da još više približi našu svetu Crkvu mladim generacijama.

Neka mu Gospod podari carstvo nebesko, a njegov srpski rod će mu ostati zahvalan za svako dobro koje je za nas učinio.”

Tri dana žalosti u Šapcu

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić proglasio je trodnevnu žalost na teritoriji tog grada povodom smrti episkopa šabačkog Lavrentija koja stupa na snagu sutra.

Kako je navedeno u odluci, Dan žalosti obeležiće se spuštanjem zastava na pola koplja na svim javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Grad Šabac, a u ugostiteljskim objektima neće moći da se emituje muzika.

Gradonačelnik Pajić je saopštio da je sa velikim žaljenjem primio vest o smrti episkopa Lavrentija koji je, kako je istakao, bio primer duhovnosti, blagosti i odmerenosti kakva nam je potrebna u sadašnjosti i budućnosti.

"Svoj život posvetio je Bogu. Živeo je skromno i na taj način bio pravi duhovni otac svim vernicima našeg kraja. Gledajući život i delo vladike Lavrentija, uveren sam da ćemo se dugo sećati dobrote njegovog srca i blagosti duše koja će biti svetao primer verujućem narodu. Neka je slava i večnaja pamjat našem episkopu Lavrentiju”, rekao je gradonačelnik Pajić.

Komentari (0)

Srbija