Društvo

Pregovori o Posebnom kolektivnom ugovoru za prosvetare - dve tačke sporenja sindikata i predstavnika države

Komentari

Autor: S.T.

26/01/2022

-

16:29

Pregovori o Posebnom kolektivnom ugovoru za prosvetare - dve tačke sporenja sindikata i predstavnika države
Pregovori o Posebnom kolektivnom ugovoru za prosvetare - dve tačke sporenja sindikata i predstavnika države - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Četiri reprezentativna sindikata prosvetara imali su sastanak sa predstavnicima četiri ministarstva – prosvete, finansija, rada i državne uprave, ali još nije postignut dogovor o izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovoru za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika. 

Sastanak je održan juče u Ministarstvu prosvete, ali dogovor nije postignut. Naime sindikati insistiraju na dve stvari – uvećanje za minuli rad sa 0,4 na 0,5 odsto po godini staža, kao i jubilarne nagrade za 40 godina staža u visini dve i po prosečne plate.

Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije kaže da nije postignut dogovor o Posebnom kolektivnom ugovoru. Podseća da Poseban kolektivni ugovor važi do 5. februara.

"Povećanje sa 0,4 na 0,5 odsto nije veliko. To bi u praksi značilo da prosvetni radnik za 10 godina staža dobije 680 dinara na platu, za 20 godina 1.360 dinara, za 30 godina 2.040 dinara. Međutim, za državu je to na godišnjem nivou puno, jer je ovo ogroman sistem. Tražili smo jubilarnu nagradu za 40 godina staža od dve i po prosečne plate (oko 200.000 dinara)" kaže Brajković za Euonews Srbija.

Navodi da su te dve stavke najvažnije za predstavnike sindikata, a da je sve ostalo protokolorno. Predstavnici države, navodi, nudili su da ostane i dalje 0,4 odsto za minuli rad.

Pregovore vode četiri reprezentativna prosvetna sindikata: Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Sa druge strane stola su predstavnici Ministarstva prosvete, Ministarstva finansija, Ministarstva za rad i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija