Društvo

Obuka u Gornjem Milanovcu: Vojnici službe telekomunikacija vežbaju brzo otpremanje šifrovanih tekstova

Komentari

Autor: Tanjug

28/01/2022

-

22:30

Obuka u Gornjem Milanovcu: Vojnici službe telekomunikacija vežbaju brzo otpremanje šifrovanih tekstova
Obuka u Gornjem Milanovcu: Vojnici službe telekomunikacija vežbaju brzo otpremanje šifrovanih tekstova - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

veličina teksta

Aa Aa

U Centru za obuku veze i informatike Vojske Srbije u Gornjem Milanovcu realizuje se intenzivno obučavanje vojnika specijalnosti službe telekomunikacija.

Reč je o specijalističkoj obuci vojnika na služenju vojnog roka generacije "decembar 2021" i dodatnom osposobljavanju novoprimljenih profesionalnih vojnika, koji se u ovoj jedinici osposobljavaju za dužnosti teleprinterista, radio-teleprinterista, radio-relejaca i telefonista-linijaša.

Tokom obučavanja, vojnici se upoznaju sa namenom i karakteristikama radio-uređaja u Vojsci Srbije, uvežbavaju za brzo otpremanje šifrovanih i otvorenih tekstova i praktično osposobljavaju za postavljanje stanica i opsluživanje uređaja, premeštanje telekomunikacionih centara i primenu mera protivelektronske zaštite.

U procesu obučavanja koriste se uređaji starije generacije, ali i najsavremenija telekomunikaciona sredstva, koji omogućavaju pravovremen i kvalitetan prenos informacija i komandovanje uz odgovarajući stepen zaštite tajnih podataka i minimalan rizik od protivdejstva neprijatelja.

Profesionalni vojnici će nakon završenog dodatnog osposobljavanja, stečena znanja i veštine primenjivati na svojim dužnostima u jedinicama Vojske Srbije, dok vojnicima generacije "decembar 2021" sledi provera specijalističke osposobljenosti, a zatim i kolektivna obuka u jedinicama Vojske Srbije do završetka služenja vojnog roka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija