Društvo

Analiziran rad Vojske u 2021; Stefanović: Prva godina u kojoj je priliv kadrova bio veći od odliva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/01/2022

-

13:17

Analiziran rad Vojske u 2021; Stefanović: Prva godina u kojoj je priliv kadrova bio veći od odliva
Analiziran rad Vojske u 2021; Stefanović: Prva godina u kojoj je priliv kadrova bio veći od odliva - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Aleksandar Vučić prisustvuje danas u Domu garde sastanku vojnog vrha na kome će biti predstavljeni rezultati analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2021. godinu.

Predstavljanje analize je težišna aktivnost Vojske Srbije u januaru kojoj uvek prisustvuju kolegijum ministra odbrane i kolegijum načelnika Generalštaba VS.

MInistar odbrane Nebojša Stefanović je nakon sastanka naveo da je 2021. godina prva nakon niza godina ukojoj su zabeležeeni pozitivni pomaci, odnosno da je priliv kadrova bio veći od odliva.

"Uspeli smo da povećamo plate, a u ovom mesecu dolazi i novo povećanje od osam odsto za pripadnike Vojske i sve je to pozitivno uticalo da ljudi vojsku dožive na drugačiji način, da zaustavimo da traže bolje plaena mesta u drugim sektorima i da zaustavimo odlazak u druge sektore", naveo je Stefanović.

On je naveo da je obavestio predsednika i da  je procenjivana i opterećenost jedinica i da su pronađena dodatna sredstva da se dodatno poveća plata jedinicama u gardi za koje je procenjeno da obavljaju ogroman broj zadataka, pri čemu su stacionirane u Beograd u kome su i veći troškovi života.

Stefanović je rekao da Vojska svakog dana dostiže nove sposobnosti i najavio da će ove godine biti značajne nabavke naoružanja i opreme, ali i novih stanova za pripadnike VS.

On je zahvalio na podršci predsedniku Srbije Vučiću bez čije pomoći ne bi bilo moguće opremanje VS značajnim nedostajućim sredstvima i opremom, ali i svima u Generalštabu i Ministarstvu koji su svojim angažmanom doprineli napretku sistema odbrane.


„Srbija nije nikome pretnja. Naoružava se u obimu koji je potreban jedinicama da odbrane Srbiju. Ne trkamo se ni sa kim, nego se naoružavamo samo onoliko koliko je potrebno da se odbrani zemlja. Da je ranije ulagano više, sada ne bismo morali toliko da ulažemo da bismo nadoknadili propušteno“, istakao je Stefanović odgovaraajući na komentre o naoružavanju srpske vojske.

On je upitao zašto Hrvatske kao članica NATO daje milijardu evra za kupovinu savremenih lovačkih aviona rafal, i protiv koga namerava da ih upotrebi.

"Odluci o obaveznom vojnom roku mora da prethodi široka javna rasprava"

Stefanović je, odgovareajući nanovinrskopitanje, rekao da na današnjem sastanku  nije bilo reči o mogućem ponovnom uvođenju redovnog vojnog roka.

"Nismo razgovarali o tome, jer smo rekli da želimo da se prvo završi javna rasprava, da se na najširim forumima u zemlji razgovara o tome", rekao je Stefanović odgovarajući na pitanje da li je bilo reči o vraćanju služenja redovnog vojnog roka.

Prema rečima ministra, Generalštab Vojske Srbije ima svoj stav, Ministarstvo odbrane će imati svoj i struka će, takođe, imati priliku da se izjasni i iskaže svoj stav, nakon čega će se procenjivati svi efekti.

"Nakon toga ćemo to izneti kao stav Vlade Srbije pred Skupštinu ili ga nećemo iznostiti, ali na ovom sastanku nismo razgovarali o tome", rekao je Stefanović.

Današnjem sastanku su osim predsenika Srbije Aleksandra Vučića prisustvovali i ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović, kao i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, te predsednici skupštinskih odbora za odbranu i unutrašnje poslove Aleksandar Marković i za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić, kao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija