Društvo

Obuka vojnika za protivvazduhoplovna dejstva

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2022

-

23:29

Obuka vojnika za protivvazduhoplovna dejstva
Obuka vojnika za protivvazduhoplovna dejstva - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

veličina teksta

Aa Aa

U jedinicama Prve brigade kopnene vojske realizuje se kolektivna obuka vojnika roda artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva (PVD) koji su služenje vojnog roka započeli u septembru prošle godine, saopšteno je večeras iz Ministarstva odbrane.

Vojnici se na poligonima obučavaju za borbenu upotrebu raketnog sistema za protivvazduhoplovna dejstva "strela-10M", namenjenog za neposrednu zaštitu snaga Vojske Srbije od dejstava iz vazdušnog prostora.

U ovoj fazi obučavanja, u terenskim uslovima uvežbavaju se taktički i vatreni postupci posluga na maršu, maskiranje, posedanje položaja i proračun elemenata za izvršenje gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru. Prethodno su vojnici prošli obuku na trenažerima i teorijsku proveru znanja, kako bi bili u potpunosti spremni za praktičan rad na ovom borbenom sredstvu.

Uspešnom realizacijom kolektivne obuke vojnici će biti osposobljeni za obavljanje dužnosti operatora raketnog sistema za PVD "strela-10M". 

Mnogi od njih će, u skladu sa interesovanjem koje su iskazali, nakon završetka služenja vojnog roka započeti karijeru u Vojsci Srbije u svojstvu profesionalnog vojnika, dodaju iz Ministarstva odbrane.

 

Komentari (0)

Srbija