Društvo

Da li se razmišlja o četvrtoj dozi vakcine za opštu populaciju?

Komentari

Autor: S. T.

01/02/2022

-

10:08

Da li se razmišlja o četvrtoj dozi vakcine za opštu populaciju?
Da li se razmišlja o četvrtoj dozi vakcine za opštu populaciju? - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Razmišlja se o uvođenju četvrte doze vakcine i ona je već preporučena određenim kategorijama stanovništva, kažu za Euronews Srbija u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Navode da se četvrta, dodatna doza sada daje isključivo uz mišljenje lekara specijaliste, a mogu da je prime osobe sa teškim formama primarnih i sekundarnih imunodeficijencija - pacijenti na hemioterapiji, pacijenti sa transplantacijom organa, pacijenti sa HIV/AIDS-om, pacijenti na hemodijalizi.

"Kod tih pacijenata se preporučuje primena dodatne doze vakcine posle najmanje 28 dana od aplikovanja druge doze vakcine, pri čemu se kao dodatna doza daje dostupna mRNK vakcina, uz mišljenje nadležnog lekara specijaliste", navode iz Batuta i dodaju da te osobe buster dozu primaju najmanje tri meseca nakon dodatne doze. 

Pojašnjavaju da se treća, buster doza vakcine protiv kovida -19 primenjuje  kod svih osoba, uzrasta 18 godina i starijih, kod kojih je završena primovakcinacija. 

Navode da je skraćen period za treću, buster dozu, da se ona preporučuje starijima od 18 godina nakon najmanje tri meseca od davanja druge doze vakcine, bez obzira na vrstu vakcine koju je osoba primila u okviru primovakcinacije.

Čeka se NITAG

Preporuku za uvođenje četvrte doze daje Nacionalno telo za imunizaciju (NITAG), a oni se još nisu izjašnjavali po tom pitanju. 

Stav NITAG-a po pitanju četvrte doze čeka se i zbog kovid propusnica. Naime, onima koji su primili treću dozu vakcine u avgustu, uskoro ističe sedam meseci te se to savetodavno telo  mora oglasiti da li će se produžiti važenje sertifikata posle treće doze ili će se uvesti četvrta doza.

Izrael je jedina država koja je četvrtu dozu ponudila opštoj populaciji, u Kanadi je dozvoljena za starije od 60 godina sa oštećenim imunitetom. Evropske zemlje za sada su opreznije po pitanju četvrte doze.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija