Društvo

Situacija nije naivna: Omikron se brzo širi među najmlađima, u bolnicama najčešće tek rođene bebe i deca do godinu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

03/02/2022

-

07:03

Situacija nije naivna: Omikron se brzo širi među najmlađima, u bolnicama najčešće tek rođene bebe i deca do godinu
Situacija nije naivna: Omikron se brzo širi među najmlađima, u bolnicama najčešće tek rođene bebe i deca do godinu - Copyright profimedia, AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Sve je više zaražene dece virus korona, a omikron osim ambulanti domova zdravlja ubrzano puni i dečje kovid bolnice. Među zaraženima na bolničkom lečenju najviše je novorođenčadi i mališana do godinu dana. Lekari kažu da jedino teši što je sada blaža klinička slika kod dece i što se retko javljaju komplikacije.

Načelnica Dečje klinike u KBC Dragiša Mišović dr Olivera Ostjić kaže da je trenutno u toj kovid bolnici zbrinuto 43 dece i 38 njihovih pratilaca. Među njima najviše je dece do godinu dana i novorođenčadi, oko 60 - 70 odsto.

"Imamo sigurno oko 10 novorođenčadi do 28 dana. Na lečenju kod nas je i beba od četiri-pet dana. Omikron je visoko zarazan, virus se brzo širi. Kod nas se broj pacijenata stalno menja“, kaže dr Ostojić za Euronews Srbija.

Ona je podsetila da je rekord tokom epidemije bio 47 pacijenata na bolničkom lečenju u Mišoviću i da se u ovom talasu približavaju tom broju. Ostojić kaže da nije iznenađenje što je sa omikronom povećan broj dece na bolničkom lečenju, jer su iskustva mnogih zemalja pokazala da je u novom talasu epidemije povećan broj hospitalizacija dece mlađeg uzrasta.

"I kod nas je tako. Videćemo kako će se dalje situacija razvijati. Na svu sreću nisu to teško bolesna deca, to su deca koja su iscrpljena temperaturom, povrćanjem, prolivom, kašljem. Mali procenat je sa upalom pluća. Zbog uzrasta zahtevaju bolnički tretman i bolju negu nego što bi to bilo u kućnim uslovima", pojasnila je ona.

Skraćen je period bolničkog lečenja za mališane u odnosu na prethodne talase. Sada uglavnom ostaju pet, do šest dana i otpuštaju se kući.

Više zaraženih u odnosu na broj testiranih

Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Čukarica dr Biljana Jeremić kaže da imaju ogroman broj pacijenata, mnogo više nego u septembru i oktobru kada je u cirkulaciji bio delta soj virusa korona.

"Na svu sreću obično je to blaža klinička slika, nije povećan broj komplikacija kod dece. Imamo veći broj pozitivne dece u odnosu na prethodne talase. Od ukupnog broja testirane dece u januaru 60 odsto je pozitivno na virus korona. U talasu sa delta sojem bilo je 45 odsto pozitivnih“, rekla je Jeremić za Euronews Srbija.

Povećanje broja pregleda, ali i pozitivnih pacijenata, smatra ona, moglo se i očekivati, jer je omikron kontagiozniji, zarazniji od prethodnih sojeva. Otežana je i organizacija posla, jer se zaražavaju i zdravstveni radnici.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Sestre i lekari se razboljevaju. Nas je manje, pacijenata je više, ali snalazimo se", navela je ona.

Koliko se omikron brzo širi među decom, najbolje govori podatak iz Doma zdravlja Palilula. Dr Aneta Jovanović, načelnica Pedijatrijske službe te zdravstvene ustanove rekla je za RTS da, zbog omikrona, imaju i do 400 pregleda dnevno.

"Imamo decu i predškolskog i školskog uzrasta kojih je najviše, oko 40 do 60 odsto. Obično je laka klinička slika, simptomi su slični prehladi. Deca se žale na bol, na grebanje u grlu, na zapušenost nosa, nadražajni kašalj, imaju povišenu temperaturu. SVe prolčazi za tri do četiri dana i oni budu dobro", navodi Jovanović.

Ističe da je većina dece koja se testira, oko 90 odsto, pozitivna.

Omikron - češće zaražavanje dece

Udruženje pedijata Srbije, još početkom januara, apelovalo je na roditelje da se vakcinišu i tako stvore sigurno okruženje za svoju decu, jer su iskustva SAD i pojedinih evropskih zemalja pokazala da raste broj mališana na bolničkom lečenju.

Predsednik Udruženja prof. Georgios Konstantinidis rekao je za Euronews Srbija da se omikronom češće zaražavaju deca, ali da je ozbiljna i teška klinička slika kod njih i dalje značajno ređa nego kod odraslih. Posebno je istakao da treba obratiti pažnju da se zaštite deca do četiri godine.

"U SAD je značajno povećan broj dece na bolničkom lečenju uzrasta do četiri godine. Imaju duplo više hospitalizovanih u odnosu na pre mesec dana, a tri puta više nego prošle godine. U drugim grupama nije uočen, za sada, tako veliki broj na bolničkom lečenju. U nekim zemljama zapadne Evrope je uočen blagi porast multisistemskog inflamatornog odgovora. Međutim, precizne statistike još nema", rekao je on nedavno za Euronews Srbija.

profimedia, AP/Darko Vojinović

 

Multisistemski inflamatorni odgovor se javlja dve do šest nedelja posle kovid infekcije koja nekada može da bude i asimptomatska. Može da dovede do teške kliničke slike kod dece, te stoga lekari kažu da treba biti oprezan.

"Treba da upozorimo, imajući u vidu činjenicu da su ovo podaci iz zemalja gde je obuhvat vakcinacijom odraslih veliki. Kod nas je obuhvat vakcinacijom roditelja dece do četiri godine najmanji. Ta deca nemaju drugu zaštitu osim da budu u sigurnom okruženju. Zbog toga smo apelovali da se roditelji vakcinišu buster dozom, da se vakcinišu deca starija od 12 godina.“, naveo je on.

U cirkulaciji i grip

Lekari ukazuju da je u cirkulaciji osim omikrona još i delta varijanta virusa korona, ali i virus gripa. U Gradskom zavodu za javno zdravlje kažu da se tokom prošle nedelje domovima zdravlja u Beogradu javilo 13.472 osobe sa respiratornim infekcijama. Oboljenja slična gripu imala 1.659 osoba.

profimedia

 

"U uzrastu do četiri godine na pregledu je bilo 2001 dete, odnosno 14,85 odsto, dece od pet do 19 godina je bilo 3.530, što je 6,20 odsto. Od 20 do 64 godine bilo je 6.519 osoba sa respiratornim infekcijama što je 48,39 odsto i starijih od 65 godina bilo je  1.422, što je 80,56 odsto. Ovde nije uračunat kovid", kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje za Euronews Srbija.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona Branislav Tiodorović ukazao je da je epidemijska situacija u Srbiji ozbiljna i da je sve više zaražene dece, prosvetnih radnika i lekara.

Tiodorović je nedavno za RTS rekao da su kliničke slike vrlo komplikovane i da će biti veliki problem ukoliko se grip pojavi u ozbiljnijoj formi.

"Dosta je umrlih, imamo više zaražene dece, ali i komplikacije i pedijatri to odlično znaju i imaju veliki problem. Oni su bili potpuno u pravu sa stavom koji smo podržali (da se odloži povratak u školske klupe)", rekao je Tiodorović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija