Društvo

U Bogatiću milioni evra "oticali" u njive, ali situacija se menja: Grejanje uz pomoć termalnih voda za osam ustanova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/02/2022

-

17:35

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Energetska kriza u Evropi ili rast cene struje ne bi trebalo da da brinu sve one koji imaju prirodne izvore tople vode. Geotermalna energija u Evropi postaje veoma važan izvor energije, dok je u Srbiji koja ima najveći broj termalnih izvora po glavi stanovnika u Evropi, ovaj resurs slabo iskorišćen. 

Opština Bogatić uz pomoć termalne vode temperature 75 stepeni, već treću sezonu greje 15.000 kvadrata, odnosno 8 javnih ustanova. Ovaj kraj je na korak da postane srpski Segedin (u tom mestu se trećina grada greje na geotermalnu energiju).

"Bogatić je predvodnik u Srbiji i jedan od 250 gradova, lokalnih samouprava i opština u Evropi koja koristi ovaj način za grejanje", ističe za Euronews Srbija Matija Milovanović, zamenik predsednika opštine Bogatić.

Među javnim ustanovama koje koriste ovaj vid grejanja je i Mačvanska srednja škola. Dok su se grejali na ugalj, ponedeljkom su đaci morali da obuku najtoplije džempere, sada u školi nema zime.

"Ponedeljkom su majice kratkih rukava i otvoreni prozori kod nas u školi. Prvo što smo primetili od kako je naša škola prešla na ovaj sistem grejanja je da je temperatura u školi stalno konstantna, tako da je učenicima sigurno prijatniji boravak u školi, a i uslovi rada su se poboljšali", rekao je za Euronews Srbija, Duško Vešić, profesor matematike u toj školi.

Milovanović dodaje da se ovim načinom grejanja uštedi 100.000 – 150.000 evra na godišnjem nivou, u zavisnosti od broja hladnih dana, ali i da ne može da se zanemari ekološki aspekat i ušteda u emisiji štetnih gasova.

Ipak, u Bogatiću su svesni da su do sada izgubili milione evra, jer je više od 40 godina vrela voda oticala u okolne njive. Istu sudbinu doživljava još jedan izvor u ovoj opštini, čija voda dostiže temperaturu od 79 stepeni.

Voda iz tog izvora i dalje otiče u nepovrat, a meštani je uglavnom koriste kada žele da ošure svinje, a s obzirom na to koliko je topla mogla bi da greje domaćinstva, plastenike ili da se koristi za banjski turizam.

Ideja je da, kada se steknu finansijska sredstva, tu vodu koriste za grejanje oko 1.000 domaćinstava, čime bi Bogatić mogao da postane jedino mesto koje se u celosti greje na geotermalnu energiju, čemu teže i mnogi evropski gradovi, poput Minhena, Beča, Budimpešte.

Bogatić može da postigne ono čemu evropske metropole teže

"Prema agendi, do 2035. godine svaka toplana u EU barem delom bi trebalo da koristi neki procenat iz geotermalnih resursa", kaže za Euronews Srbija prof. dr Dejan Miletić, predsednik srpske geotermalne asocijacije.

Profesor Milenić tvrdi da je ovakav način grejanja najefikasniji, najjeftiniji, najčistiji i najsigurniji.

"Mi se obično šalimo kada radimo projekte, garanciju na resurs dajemo na milijardu godina posle nas ne pitajte šta biti, ali prvih milijardu godina ćete imati taj resurs", dodao je.

Geotermalnu energiju za sada koristi više od 5.000 objekata u Srbiji. Imajući u vidu da je Srbija zemlja sa najviše termalnih izvora u odnosu na broj stanovnika u Evropi, ovaj potencijal bi mogao da bude bolje iskorišćen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija