Društvo

Euronews Srbija istražuje: Blizu je odluka o četvrtoj dozi vakcine, dileme oko starosne granice

Komentari

Autor: S. Tuvič

05/02/2022

-

13:52

Euronews Srbija istražuje: Blizu je odluka o četvrtoj dozi vakcine, dileme oko starosne granice
Tanjug/AP/Czarek Sokolowski - Copyright Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Četvrta doza vakcine najverovatnije neće biti preporučena svim građanima, već samo starijim osobama. Članovi Nacionalnog tela za imunizaciju (NITAG), na sastanku održanom pre dva dana, razgovarali su o "drugoj buster dozi", ali konačnu odluku još nisu doneli, saznaje Euronews Srbija.

Bliži su odluci da četvrta doza vakcine bude preporučena samo za starije građane, a dilemu imaju oko starosne granice, da li da to bude za starije od 60 ili 65 godina. Najverovatnije će biti doneta i preporuka da deca i mladi od 12 do 18 godine prime treću dozu.

Izrael je jedina država koja je četvrtu dozu ponudila opštoj populaciji, u Kanadi je dozvoljena za starije od 60 godina sa oštećenim imunitetom. Evropske zemlje za sada su opreznije po pitanju četvrte doze. Španija, Belgija, Grčka odobrile su četvrtu dozu vakcine za najosetljivije grupe stanovništva, dok je Mađarska ponudila četvrtu dozu svima koji žele da se vakcinišu.

Za sada su u Srbiji preporučene tri doze vakcine. Muđutim, i četvrtu dozu (kao dodatnu dozu) mogu primiti pacijenti sa oslabljenim imunitetom, ali isključivo na preporuku lekara.

Ko može sada da primi četvrtu dozu

U Stručno-metodološkom uputstvu o preporučenoj vakcinaciji protiv virusa korona, koji je Institut Batut objavio na svom sajtu 18. januara, navodi se da je Stručni komitet za imunizaciju na sastanku održanom 14. januara ove godine, doneo zaključak da se buster doza primenjuje samo kod osoba uzrasta 18 godina i starijih i to najmanje tri meseca od druge doze.

Takođe, navode da osobe sa urođenim ili stečenim oslabljenim imunitetom mogu primiti i dodatnu dozu (treću dozu), 28 dana nakon druge doze, a buster dozu (četvrtu) tri meseca nakon toga. 

Tanjug/AP/Carlos Noriega

 

U Institutu Batut za Euronews Srbija naveli su da se četvrta, dodatna doza, trenutno daje isključivo uz mišljenje lekara specijaliste, a mogu da je prime osobe sa teškim formama primarnih i sekundarnih imunodeficijencija - pacijenti na hemioterapiji, pacijenti sa transplantacijom organa, pacijenti sa HIV/AIDS-om, pacijenti na hemodijalizi.

"Kod tih pacijenata se preporučuje primena dodatne doze vakcine posle najmanje 28 dana od aplikovanja druge doze vakcine, pri čemu se kao dodatna doza daje dostupna mRNK vakcina, uz mišljenje nadležnog lekara specijaliste", navode iz Batuta i dodaju da te osobe buster dozu primaju najmanje tri meseca nakon dodatne doze. 

Trenutno je treća buster doza preporučena za sve osobe, uzrasta 18 godina i starijih, kod kojih je završena primovakcinacija. Međutim, NITAG razmatra mogućnost da buster doza bude uvedena i za decu i mlade od 12 do 18 godina. 

Za vakcinaciju dece i mladih od 12 do 18 godina odobrena je samo Fajzer vakcina.

Posebno ugrožene grupe

Epidemiolog prof. Zoran Radovanović kaže da se i u Srbiji razmišlja o uvođenju četvrte doze, ali ne za opštu populaciju već za posebno ugrožene grupe.

Tanjug/AP/Vadim Ghirda

 

"Nacionalno telo za imunizaciju će verovatno doneti takvu odluku za bolesnike na dijalizi, za one koji imaju transplantirane organe, za najstarije. Moraju pre marta da reše i šta će sa kovid propusnicama, koje važe sedam meseci. Za one koji su primili treću dozu u avgustu sedam meseci ističe u martu. Mora se produžiti važenje kovid propusnice ili ponuditi četvrta doza”, pojasnio je Radovanović ranije za Euronews Srbija.

Izrael je preporučio četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa svim odraslim osobama, pod uslovom da je prošlo najmanje pet meseci od kada su primili treću dozu. Preporuka je data na osnovu studije koja je pokazala da su osobe koje su primile četvrtu dozu vakcine tri puta zaštićenije od razvijanja težih oblika bolesti i dvostruko zaštićenije od infekcije u poređenju sa osobama koje su primile treću dozu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija