Društvo

Stelt omikron stigao i u Srbiju - potvrđen prvi slučaj nove podvarijante

Komentari

Autor: RTS

07/02/2022

-

17:27

Stelt omikron stigao i u Srbiju - potvrđen prvi slučaj nove podvarijante
Stelt omikron stigao i u Srbiju - potvrđen prvi slučaj nove podvarijante - Copyright Tanjug/Tara Radovanović; Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je zabeležen prvi slučaj stelt omikron soja, potvrđeno je za Euronews Srbija.

Podvarijanta omikrona (BA.2- "stelt omikron") koja bi, prema nekim istraživanjima, mogla biti zaraznija od originalne varijante koronavirusa, otkrivena je u 57 zemalja, objavila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Varijanta koronavirusa omikron, koja se brzo širi i mutira, postala je dominantna varijanta u svetu otkako je prvi put otkrivena na jugu Afrike pre deset nedelja.

Nedavno objavljena danska studija pokazala je da je podvarijanta omikron soja virusa BA.2 zaraznija od originalnog soja BA.1.

"Studija pokazuje da ukoliko je osoba u vašem domaćinstvu inficirana BA.2 varijantom postoji globalni rizik od 39 odsto da će drugi član domaćinstva biti zaražen u prvoj nedelji. S druge strane ukoliko je ta osoba inficirana varijantom BA.1, rizik je 29 odsto, navela je u saopštenju danska Uprava za kontrolu infektivnih bolesti (SSI).

Nova podvarijanta omikron soja BA.2 - "stelt (nevidljivi) omikron" stigla je već u zemlje regiona, registrovana je u Sloveniji i Hrvatskoj. Nema još dovoljno studija koje bi utvrdile da li se "stelt omikron" samo brže širi ili izaziva i težu formu kovida - 19.

Svetska zdravstvena organizacija u nedeljnom epidemiološkom biltenu objašnjava da ta varijanta, koja predstavlja 93 posto svih uzoraka koronavirusa prikupljenih tokom  proteklog meseca, ima nekoliko podvarijanti: BA.1, BA.1.1, BA.2 i BA.3, prenosi Indeks.hr.

SZO je saopštio da se za sada malo zna o razlikama među podvarijantama te poziva da se sprovedu istraživanja o karakteristikama virusa, posebno njegovoj zaraznosti, sposobnostima izbegavanja proteina imunološkog sastava i njegove virulentnosti.

Nekoliko najnovijih studija pokazalo je da je podvarijanta BA.2 zaraznija od originalnog omikrona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija