Društvo

"Stelt omikron" na pragu granica Srbije – šta se zna o novoj podvarijanti virusa i ima li razloga za zabrinutost

Komentari

Autor: S. T.

01/02/2022

-

15:50

"Stelt omikron" na pragu granica Srbije – šta se zna o novoj podvarijanti virusa i ima li razloga za zabrinutost
"Stelt omikron" na pragu granica Srbije – šta se zna o novoj podvarijanti virusa i ima li razloga za zabrinutost - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić/Strahinja Aćimović/Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nova podvarijanta omikron soja BA.2 - "stelt (nevidljivi) omikron" stigla je u zemlje regiona, registrovana je u Sloveniji i Hrvatskoj. Prema prvim iskustvima iz sveta "nevidljivi omikron" je 1,5 puta zarazniji od izvornog omikrona i već je postao dominantan u Danskoj.

Nema još dovoljno studija koje bi utvrdile da li se "stelt omikron" samo brže širi ili izaziva i težu formu kovida - 19. Praksa je demantovala prve procene da je omikron blaža varijanta virusa korona. U svim zemljama gde je dominantan, bolnice su pune, a povećava se i broj umrlih. Otvoreno je i pitanje da li oni koji su preležali omikron imaju zaštitu od "stelt omikrona"?

Zvaničnici u Srbiji još nisu izašli sa informacijama da li je podvarijanta virusa otkrivena i u našoj zemlji. Kako je već stigla do granice, za očekivati je da će se i to ubrzo desiti.

Sekvenciranje virusa i utvrđivanje koje varijante i podvarijante virusa korona su ucirkulaciji radi se u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Stelt omikron zarazniji od izvornog

Nedavno  objavljena danska studija pokazala je da je podvarijanta omikron soja virusa BA.2 zaraznija od originalnog soja BA.1.

"Studija pokazuje da ukoliko je osoba u vašem domaćinstvu inficirana BA.2 varijantom postoji globalni rizik od 39 odsto da će drugi član domaćinstva biti zaražen u prvoj nedelji. S druge strane ukoliko je ta osoba inficirana varijantom BA.1, rizik je 29 odsto, navela je u saopštenju danska Uprava za kontrolu infektivnih bolesti (SSI).

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Navode da je podvarijanta BA.2 postala dominanta u Danskoj, i prema preliminarnoj računici ona je 1,5 puta zaraznija od varijante BA.1. Ističu da su nevakcinisane osobe podložnije inficiranju podvarijantom "stelt omikron" u odnosu na BA.1. Studija pokazuje da su vakcinisane osobe i posebno one koje su primile buster dozu vakcine mnogo manje podložne infekciji.

Studija je obuhvatila 18.000 ispitanika, a sprovedena je od 20. decembra do 18. januara.

Molekularne promene na virusu

Virusolog Nada Kuljić Kapulica smatra da će takvih podvarijanti omikrona sigurno biti još i da pojava tih podvarijanti nije od velikog značaja.

"To su molekularne promene, ne mislim da je to značajno. Mogu da se jave podvarijante i sigurno će ih biti još. Koliko sam videla to bi trebala da bude blaža varijanta od izvornog omikrona. Koje će biti reperkusije na kliničke slike, to tek treba da vidimo. Još nema dovoljno podataka", navela je Kulić Kapulica za Euronews Srbija.

Glavno pitanje koje muči lekare je da li su pacijenti koji su preležali omikron zaštićeni od "stelt omikrona" ili nova podvarijanta zaobilazi imunitet? Pitanje je i da li će nova podvarijanta, pošto se brže prenosi, produžiti trajanje novog talasa?

Nakon što je u Hrvatskoj potvrđeno prisustvo podvrste omikrona, BA.2, epidemiolog Bernard Kaić kaže da zasad ne zna da li je ta podvrsta opasnija, ali da bi oni koji su preležali omikron mogli da budu imuni na novu podvarijantu.

"Dobro je da izgleda da će oni koji su preboleli standardnu omikron varijantu, biti imuni na ovu novu podvarijantu omikrona", rekao je Kaić za zagrebačku N1 TV.

Smatra da nema velike razlike između omikrona i podvarijante tog soja. Dodao je da sve ukazuje da ova podvarijanta omikrona nema uticaj na efikasnost vakcine protiv korona virusa ni na zaštitu stečenu preboljevanjem. Kaić ne isključuje mogućnost da će peti talas epidemije duže trajati jer se "stelt omikron" brže širi.

Do sada podvarijanta omikrona registrovana u evropskim zemljama, SAD. U Velikoj Britaniji devet odsto inficiranih ima "stelt omikron", dok u SAD osam odsto slučajeva kovida izazvanih virusom BA2. Ova varijanta sada kruži u više od polovine američkih država, objavio je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija