Društvo

Svedočenja preživelih u napadu na autobus Niš Ekspresa: Sećam se, cela porodica je nestala u jednom trenutku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Anđelka Ćup

16/02/2022

-

14:42

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Na današnji dan se navršava 21 godina od ubistva dvanaestoro i ranjavanja 43 Srba, u Livadicama u blizini prelaza Merade na Kosovu i Metohiji, kada je autobus Niš Ekspresa naleteo na podmetnutu eksplozivnu napravu. To je jedan od najtežih zločina nad Srbima posle dolaska međunarodne mirovne misije, za koji niko nije odgovorao.

Dvogodišnji Danilo Cokić, najmlađa je žrtva stravičnog zločina tog hladnog februarskog jutra. Poginuo je zajedno sa ocem Nebojšom i majkom Snežanom, koja je bila u osmom mesecu trudnoće.

"On je bio kao šećer sladak, hteo je, nije bilo važno što smo mi svi bili nepoznati za njega, ali on je hteo sa nama da se igra", priča Gordana Đorić, koja je preživela eksploziju u Livadicama.

Slike ne blede ni Gorici Šćepanović, koja je tog dana sa ostalim Srbima, krenula u Gračanicu da poseti grobove najmilijih.

"Sećam se, cela porodica je nestala u jednom trenutku. Danila se sećam zato što su ga kroz autobus svi nekako učili da hoda, tek je bio prohodao, bio je veseo", priča Gorica za Euronews Srbija.

U smrt su sa Cokićima otišli i Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić. Za preživele, noćna mora ne prestaje.

"Nismo bili svesni šta se dogodilo"

"Prvo nisam bila svesna šta se to desilo, znači, trebalo mi je vremena da shvatim gde sam jer je bio mrak u autobusu. Onda sam čula dozivanje jednog putnika, majku je dozivao. Okrenula sam se iza sebe, još je bio onako kao dim u autobusu i scenu koju sam videla tada nikada neću zaboraviti. Kada sam se okrenula pozadi da vidim šta je to, gde sam, pogledala sam na zadnji otvor u autobusu, telo, kako lije krv iz njega i onda sam u trenutku shvatila šta se desilo", seća se Gordana Đorić.

Euronews

 

"Dok autobus nije počeo da gori, mi smo još uvek nekako bili sleđeni, razmišljajući šta se ustvari dogodilo, zato što ne možete da poverujete da to može da se dogodi pod takvom pratnjom međunarodnih snaga. Tu su bili i Britanci i Šveđani", priča Gorica Šćepanović.

U Livadicama se završilo putovanje dvanaestoro Srba. Na mestu eksplozije bio ogroman krater koji su vojnici Kejfora ubrzo i zatrpali, a eksplozija je aktivirana sa obližnjeg brda.

Na tom brdu, u jednoj od kuća, kako je pisalo u izveštaju Unmika, pronađen je DNK, na osnovu čega su uhapšena četvorica Albanaca. Trojica su pušteni, a Fljorim Ejupi je prebačen u američku bazu Bondstil, odakle je ubrzo pobegao. Ponovo je uhapšen 2004. godine u Tirani i predat UNMIK policiji. Sudsko veće međunarodnih sudija je 2008. godine Fljorima Ejupija proglasilo krivim, osudivši ga na 40 godina zatvora, ali ga je Vrhovni sud Kosova marta 2009., oslobodio zbog navodnog nedostatka dokaza. 

Euleks: Istraga o zločinima na KiM na lokalnim vlastima

Misija EU na Kosovu navela je danas da bi novu istragu u vezi bombaškog napada na autobus "Niš-ekspresa" 2001. godine kada je poginulo 12 Srba, a ranjeno 43, ali i drugih napada na Srbe, poput ubistva žetelaca u Starom Gracku i ubistva dece u Goraždevcu, mogle da pokrenu samo lokalne kosovske vlasti.

U odgovoru na pitanje Kosovo onlajna da li bi Euleks mogao ponovo da otvori istragu oko napada u Livadicama u slučaju pojavljivanja novih dokaza, iz te Misije su naveli da su u junu 2018. godine okončane funkcije izvršnog pravosuđa Misije EU za vladavinu prava na Kosovu (Euleks)".

"Tačnije, Euleks je predao 495 policijskih dosijea o organizovanom kriminalu, 434 policijskih dosijea ratnih zločina, spise predmeta nestalih lica, sudske spise kojima upravlja samo Euleks i više od 1.400 tužilackih dosijea", navodi se u odgovoru.

Kako su istakli, nakon završetka procesa primopredaje, relevantne kosovske vlasti sada imaju "punu odgovornost za spise predmeta i povezane dokaze koje je predao Euleks".

Kancelarija za KIM: Počinioci nisu kažnjeni

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju podsećaju da je prošlo više od dve decenije a da počinioci i nalogodaci ovog krvavog zločina nisu pronađeni i kažnjeni.

Euronews

 

"Zločin u Livadicama pokazuje da je nakon ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji na scenu stupila organizovana kampanja terora i zastrašivanja, koja je imala za cilj završetak etničkog čišćenja srpskog stanovništva", navedeno je u saopštenju.

Apeluju, pre svega na međunarodne misije na terenu, da ponovo otvore istrage za ovaj i sve druge zločine nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i da se počinioci pronađu i adekvatno osude za počinjena zlodela.

"To bi bio čin odgovornosti, kako prema porodicama nastradalih, tako i prema budućnosti", ocenjuje se u saopštenju i dodaje da Vlada Srbije nikada neće prestati da insistira na tim  zahtevima.

Srpska lista: Nećemo odustati od istine i pravde za zločin u Livadicama

Više od dve decenije tuge i bola nas iznova podsećaju da pravde za srpske žrtve nema jer se na današnji dan pre 21. godinu dogodio jedan od najvećih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji nakon dolaska međunarodnih bezbednosnih snaga, a počinioci nikada nisu odgovarali, saopštila je Srpska lista povodom bobaškog napada na autobus ”Niš ekspresa” u mestu Livadice kod Podujeva.

U saopštenju SL ukazuje da je to zločin bez kazne u kome je stradalo dvanaest osoba, a povređeno 43-oje.

Oni ističu da niko od nadležnih, kao ni predstavnika međunarodne zajednice nije imao dovoljno volje da se sazna ko je učinio ovaj monstruozan zločin i da se počinioci adekvatno kazne.

"Mi i danas tražimo pravdu i želimo da saznamo ko je ubio naše sunarodnike jer iza svakog nedela stoji onaj koji ga čini i onaj ko ga inspiriše", navodi SL i dodaje da neće odustati od insistiranja na istini za sve zločine koji su se dogodili nad Srbima na Kosovu i Metohiji nakon sukoba, jer kako kažu, dok ne bude bilo pravde za nevino stradale žrtve, neće biti ni iskrenog pomirenja i suživota.

Komentari (0)

Srbija