Društvo

Meštani Krivelja i dalje čekaju odluku o preseljenju zbog širenja rudnika, žele da znaju koji je dugoročan plan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/02/2022

-

12:53

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Meštani sela Krivelj u blizini Bora već nekoliko dana protestuju jer čekaju odluku o iseljenju zbog širenja kopa rudnika Ziđina. 

Očekuje se da bi eksploatacija mogla da potraje još 50 godina, pa meštani žele da saznaju koji je dugoročni plan, i na koji način će se srediti problemi sa infrastrukturom zbog kojih građani imaju problema sa zagađenjem.

Već nekoliko dana meštani Krivelja organizuju blokade. Pre nekoliko dana su izviždali jednog od rukovodilaca u kompaniji Ziđin prilikom njegove posete, a pokušali su i da održe sastanak sa gradonačenikom Bora.

Međutim, juče su ipak uspeli da se sastanu sa gradonačelnikom, i došlo se do moguće lokacije novog sela - tromeđe Metovnice, Šarbanovca i Zlota. Gradonačelnik je poručio i da bi preseljenje moglo da se održi u narednih dve do pet godina.

Meštani Velikog Krivelja su rekli da imaju probleme sa zagađenjem i detonacijama, kao i sa tim što je još uvek nepoznata cena po kojoj će njihove nekretnine eventualno biti otkupljene.

Uskoro bi trebalo da se održi sastanak na kome će se razgovarati i o novom selu, a kome bi trebalo da prisustvuje i ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Ekipa Euronews Srbija posetila je prošlog leta selo Krivelj, i tom prilikom je razgovarala sa meštanima.

 

Meštani su i tada rekli da je rudarenje postalo intenzivnije, a u mesnoj zajednici su naveli da se trude da preseljenje bude u najboljem interesu meštana.

"Ne mogu ljudi da se gaze i da im se lome kičme zarad nekog profita, profita će biti, ali i ovo je neki profit", rekao je tada za Euronews Srbija Dragoslav Nikolić iz Saveta Mesne zajednice Krivelj. 

On je naveo da je zahtev meštana da se sve odigra u razumnom i prihvatljivom roku. 

Komentari (0)

Srbija