Društvo

"Da li si ti na ovom videu": Korisnici Fejsbuka u Srbiji dobili sumnjive poruke, Tužilaštvo otvorilo predmet

Komentari

Autor: Fonet

17/02/2022

-

18:41

"Da li si ti na ovom videu": Korisnici Fejsbuka u Srbiji dobili sumnjive poruke, Tužilaštvo otvorilo predmet
Tanjug/AP/Martin Meissner - Copyright Tanjug/AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković izjavio je danas da je otvoren predmet povodom sumnjivih poruka koje su dobili mnogi korisnici Fejsbuka u Srbiji, jer su im ugroženi privatni podaci, kao i podaci na telefonu ili računaru.

Kako prenosi BBC na srpskom, poruka glasi "Mislim da se ti pojavljuješ u ovom videu. Jesi li to ti?", uz poziv da se otvori link.

Portal navodi da je Fejsbuku postavio pitanje da li je upoznat sa ovim problemom, ali do objavljivanja teksta nije stigao odgovor.

"Ako sadržina poruke ne odgovara vašoj svakodnevnoj komunikaciji sa tom osobom, prosto pitajte da li je to zaista ona poslala", sugeriše tužilac Stamenković.

On smatra da šteta od ovakvih poruka može da bude velika.

"Ugroženi su privatni podaci, ali i podaci na telefonu ili računaru, a najbolji način zaštite jeste da se ne otvaraju linkovi iz poruka ma koliko verovali Fejsbuk prijateljima", ukazao je Stamenković.

Medija Centar Beograd

Branko Stamenković

Da su ovakve poruke sumnjive saglasni su i stručnjaci za bezbednost na internetu.

Osnivač udruženja e-Sigurnost Jovan Šikanja navodi da ovakve hakerske tehnike potiču iz vremena začetka društvenih mreža, kada se događalo da korisnici dozvole nekoj aplikaciji da šalje automatske poruke njihovim kontaktima na Fejsbuku.

Tada je veliki broj tih aplikacija dozvole koristio da bi slao reklame ili viruse listi prijatelja.

Šikanja upozorava da je "čudno što korisnici (ovaj put) nisu morali da unose podatke ili daju dozvole aplikacijama" i sumnja da je posredi "bezbednosni propust kompanije Fejsbuk, odnosno Meta", kako se odnedavno zove korporacija na čijem je čelu Mark Zakerberg.

"U tom slučaju, postoji neka ranjivost u Fejsbukovoj aplikaciji, koja omogućava delimično preuzimanje naloga i kontrolu slanja poruka", izjavio je Šikanja i ocenio da, ako je o tome reč, "onda je to veoma ozbiljna stvar".

Kako je objasnio, promena šifre na Fejsbuku u ovom slučaju ne rešava problem, jer nalog korisnika nije ugrožen na taj način, već time što je korisnik nesvesno dao dozvolu da se u njegovo ime šalju poruke, pa bi trebalo povući tu dozvolu.

"Korisnici treba da odu u podešavanja privatnosti i bezbednosti na Fejsbuku i, ukoliko tu vide nešto što štrči, trebalo bi da onemoguće tu aplikaciju da koristi njihov nalog", savetuje Šikanja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija