Tehnologija

Meta "zapretila", pa "povukla reč": Zašto se spominje uklanjanje Fejsbuka i Instagrama iz Evrope?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Blumberg, Biznis insajder

08/02/2022

-

16:39

Meta "zapretila", pa "povukla reč": Zašto se spominje uklanjanje Fejsbuka i Instagrama iz Evrope?
Tanjug/AP/Tony Avelar - Copyright Tanjug/AP/Tony Avelar

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Meta zapretila je prošle nedelje da će u Evropi ukinuti neke od svojih najpopularnijih društvenih mreža, Fejsbuk i Instagram. Kao razlog su naveli to što im možda neće biti dozvoljeno da nastave sa transferom korisničkih podataka u SAD. Ovakva mogućnost izazvala je burne reakcije korisnika, ali su u novom saopštenju iz Mete ipak rekli da "nemaju želju da povuku Fejsbuk i Instagram iz Evrope".

Meta je u godišnjem izveštaju podnetom Komisiji SAD navela da, ako ne može da računa u novim ili postojećim sporazumima na takozvane "standardne ugovorne klauzule za slanje podataka u SAD", onda u Evropi "verovatno neće moći da ponudi veliki broj najvažnijih proizvoda i usluga, uključujući Fejsbuk i Instagram", preneo je Blumberg.

"Ne nameravamo da se povučemo"

Iz Mete su naveli da je međunarodna saradnja u obradi korisničkih podataka ključna za njihove biznis korisnike, odnosno za ciljano slanje oglasa.

"Ako ne možemo da razmenjujemo podatke između različitih zemalja i regiona u kojima radimo, ili ako ne možemo da delimo podatke između svojih proizvoda i usluga, to bi moglo da utiče na naše pružanje usluga ili slanje ciljanih oglasa", rekli su iz kompanije.

Međutim, juče su iz kompanije Marka Zakerberga rekli da ipak ne nameravaju da povuku iz Evrope svoje najpoznatije proizvode.

"Apsolutno nemamo želju niti planove da se povučemo iz Evrope. Ipak, realno je da se Meta, kao i mnogi drugi biznisi i organizacije oslanja u velikoj meri na transfere podataka između EU i SAD kako bismo mogli da pružamo globalne usluge", rekli su iz Mete za Euronews Next

Dodali su da prate evropska pravila, ali i da su biznisima neophodne jasne smernice na globalnom nivou kako bi se zaštitio prenos podataka preko Atlantika na duže staze.

Šta je razlog za spor?

Meta je ranije koristila pravni okvir pod imenom "Štit privatnosti" kao osnovu za slanje podataka iz SAD u Evropu, i obrnuto.

Međutim, u julu 2020. godine je Evropski sud pravde proglasio nevažećim ovaj sporazum, zbog toga što je bilo mnogo slučajeva u kojima je kršena privatnost korisnika. Smatralo se da postojeći pravni okvir ne štiti podatke korisnika kompanije Meta na adekvatan način.

Iz Evropske komisije su rekli da se pojačavaju pregovori sa Vašingtonom o novom pravnom okviru kojim bi se regulisali transferi korisničkih podataka preko Atlantika. Međutim, još nije došlo do konačnog dogovora, iako se komesar iz EU i američka sekretarka zadužena za ova pitanja redovno sastaju.

"Prihvatljiv je samo onaj aranžman koji bi u potpunosti bio u skladu sa zahtevima EU, i koji bi mogao da pruži kako stabilnost, tako i pravnu sigurnost kompanjiama sa obe strane Atlantskog okeana. Ovi pregovori traju dugo, ali to je zbog kompleksnosti problema i potrebe da se nađe ravnoteža između privatnosti i nacionalne bezbednosti", rekli su iz Evropske komisije.

Aksel Vos, član Evropskog parlamenta, optužio je u utorak Metu da pokušava da oblabi evropske zakone o zaštiti podataka. 

"Meta ne može da ucenjuje EU da odustane od svojih standarda zaštite podataka, jer bi izlazak iz EU bio njihov gubitak", napisao je Vos na Tviteru.

Oko 24 odsto prihoda Mete u 2021. došlo je iz Evrope, prema godišnjem izveštaju te kompanije, preneo je Biznis insajder.

Komentari (0)

Magazin