Društvo

Država više ne subvencioniše smeštaj u privatnim domovima za stare, oko 50 korisnika moralo da se preseli

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

19/02/2022

-

20:53

Država više ne subvencioniše smeštaj u privatnim domovima za stare, oko 50 korisnika moralo da se preseli
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ove godine nije potpisan sporazum kojim država subvencioniše smeštaj socijalno ugroženih osoba u privatnim domovima za stare. Zbog toga je njih oko 50 moralo da bude preseljeno iz privatnih domova, u kojima su do sada bili na smeštaju, u državne. Neki od korisnika imali su sreće da bar ostanu u istom gradu, tačnije samo da promene lokaciju, ali je bilo i onih koji su  premešteni u druge gradove - iz Beograda u Niš, Subotice u Leskovac.

Predstavnici privatnih ustanova kažu da su odlukom da se ne potpiše okvirni sporazum sa privatnicima oštećeni korisnici, ali i da se "urušava nešto što je dobro postavljeno". Podsećaju da je država prethodnih godina prepoznala problem starijih osoba koje su na listi čekanja, a spadaju u kategoriju socijalno ugroženih i da je za te namene već izdvojen novac.

S druge strane, u resornom Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za Euronews Srbija kažu da sada ima dovoljno mesta u državnim ustanovama i da zbog toga nije potpisan okvirni ugovor sa privatnicima.

Predsednik Udruženja privatnih domova za stare Radoslav Milovanović kaže da je oko 50 ljudi  prebačeno iz privatnih u državne domove, jer nije potpisan novi okvirni sporazum o subvencijama.

"Svi znamo koliko je teško i naporno da se menjaju navike pogotovo kod starije populacije kada se adaptiraju. Korisnici su nevoljno prihvatali premeštaj, neke su selili i u druge gradove, bilo je štrajkova glađu, molbi... Veliki je bio pritisak Ministarstva na centre za socijalni rad i kako su isticali pojedinačni ugovori, oni ih nisu produžavali", kaže Milovanović za Euronews Srbija.

Subvencionisanje države

Milovanović dodaje da se na taj način urušava nešto što je dobro urađeno, gde je država prepoznala problem i postavila se kao socijalno odgovorna. Navodi da su za te namene izdvojena sredstva iz budžeta.

Prvi put ugovor sa privatnim domovima potpisan je 2018. godine. Program je podrazumevao subvencionisanje domskog smeštaja za socijalno ugrožene kategorije koje se već dugo nalaze na listama čekanja za smeštaj u državnim domovima.  To je značilo da, ukoliko je penzija korisnika 20.000, a usluge u privatnom domu 40.000 dinara, država je dotirala neophodnih 20.000 dinara. 

Milovanović kaže da je procedura za smeštaj u državni dom mnogo duža nego u privatne domove, te da su osobe kojima je potreban hitan smeštaj uglavnom oni zbrinjavali.

"Procedura smeštaja u državni dom mnogo duže traje. Mene su znali i noću da pozovu da pronađem mesto u privatnom domu koji je potpisao okvirni sporazum. Bili su nam zahvalni u tim situacijama. Više nema osnova da neko ko izlazi iz bolnice, a nema uslova za život, bude smešten u privatni dom", naveo je Milovanović.

Ministarstvo: Dovoljno mesta u državnim domovima

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navode da ove godine nije potpisalo okvirni sporazum za usluge domskog smeštaja u privatnim ustanovama socijalne zaštite, budući da u državnim domovima ima dovoljno kapaciteta za smeštaj svih lica.

profimedia

 

"Trenutno je na raspolaganju oko 2.800 praznih mesta u državnim domovima, te stoga ne postoji zakonski osnov za nastavak okvirnog sporazuma", navedeno je u pisanom odgovoru za Euronews Srbija.

Dodaju da su korisnici, koji su želeli da ostanu i odgovara im smeštaj u privatnim domovima, mogli da ostanu na tom smeštaju.

"Korisnici kojima je prestao smeštaj u privatnim domovima po ovom osnovu su smešteni u ustanove socijalne zaštite za smeštaj korisnika čiji je osnivač RS ili APV, u skladu sa svojim potrebama i iskazanom voljom", zaključuju u Ministarstvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija