Društvo

"Nedostaju mi deca, zagrljaj, dodir": Život u domovima za stare koje je korona ponovo zatvorila za sve, pa i za šetnje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Nataša Kovačev

11/02/2022

-

20:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Među 11.000 korisnika i zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite u Vojvodini, trenutno je njih 487 pozitivno na korona virus. Za sve domove u kojima ima zaraženih važi pravilo da se posete i izlasci korisnika privremeno obustavljaju. Tako su ljudi smešteni u domovima za stare ponovo bez mogućnosti da provode vreme sa svojim najdražima. U protekle dve godine, tako je najčešće izgledala njihova svakodnevica.

Zbog nemogućnosti da se vide sa najmilijima neki su pisali i predsedniku. Više puta.

"Doktor Kon je izjavio da posle korone treba da se pozabavite psihičkim zdravljem, a ja poručujem da nam to zdravlje psihe sačuvate sada. Shvatite ovo kao poziv u pomoć i vapaj za slobodom", navela je u pismu predsedniku Borka Bogosavljević, korisnica Gerontološkog centra i zamolila sina Zorana da ga pošalje.

Pitanje je jednostavno - kako ste, a odgovor težak.

"Kako ću biti dete moje posle 700 dana zatvora, kako da budem? Psihički ubi me ovo, nemam volju više za ništa. Evo danas su dedu jednog odneli na Mišeluk, ima koronu. Na našem spratu. A odakle mu? Toliko nas štite i drđe zatvorene, a korona opet uđe u dom", kaže Borka Bogosavljević u telefonskom razgovoru reporterki Euronews Srbija.

Dodaje da je poslednji put bila napolju, pre više od dva meseca, da joj najviše nedostaju deca, zagrljaj, dodir...

Zoran i njegova majka poslednji put su se videli uživo 19. decembra. Nakon toga je korona ušla u dom, a izlasci i posete su opet obustavljeni. Po novom pravilu, tek ako deset dana nema infekcije, vrata doma se otvaraju.

E-Stock/Dušan Milenković

Korisnicima domova nedostaju posete, ali i da izađu da prošetaju

"Recimo, ja sam isto vakcinisan. Zašto ja sa tim zelenim sertifikatom ili sa testom, to sam i prošli put pitao, ne bih mogao da uđem u starački dom. I u čemu je razlika, ako u dom svakodnevno ulaze i iz njega izlaze zaposleni ", pita Zoran Bogosavljević iz Novog Sada.

Epidemiološka situacija

Zbog epidemiološke situacije, odnosno zbog kovid pozitivnih korisnika i zaposlenih, ni ekipi Euronews Srbija nije omogućeno da uđu u objekat Gerontološkog centra i porazgovaraju sa ljudim koji su tu smešteni. Čak ni uz zeleni kovid sertifikata i napomene da je ekipa spremna da i voljni da obuče kompletnu zaštitnu opremu.

Dok nema poseta, u Gerontološkom centru kažu, organizuju video pozive, a bez obzira na epidemiološku situaciju, korisnici mogu da izađu na zakazane lekarske preglede. Moguća su, napominju, i višednevna odsustva, uz obavezan PCR test po povratku. Da su rigorozne mere od 3. februara donekle ublažene, kažu u resornom pokrajinskom sekretarijatu.

"Mogu da kažem sa strane inspekcije koja kontroliše da mi u proteklih četiri, pet meseci, nismo imali toliko pritužbi da korisnicima nisu omogućene posete, što znači da se ipak poboljšala situacija i da je korisnicima omogućeno ipak i da izađu napolje i da njima dođu njihovi srodnici", kaže Maja Reljić iz Pokrajinskogsekretarijata za socijalnu zaštitu.

Na davno obećani izlet na Frušku goru, prvi put su ih odveli letos, a zatim još tri puta. Usledio je potom novi zastoj zbog lošeg vremena i rasta broja obolelih. Dok u Pokrajini najavljuju da će novih izleta biti na proleće, Zoran i njegova majka kažu - to nije dovoljno, jer im dragoceni dani prolaze.

Nasilje nad starim osobama

Epidemija korone povećala je nasilje nad starijim osobama. Predsednica Udruženja građana "Snaga prijateljstva - Amiti" Nadežda Satarić kaže da je ista situacija u svim domovima u Srbiji, da su na snazi iste mere.

Euronews

KOrona je, kako kaže, iznedrila neke nove oblike nasilja nad starijima, a ne samo fizičko.

"Zanemarivanje potreba korisnika je jedan oblik nasilja. Zagrljaj im je uskraćen, da se vide sa najbližima", kaže Satarić za Euronews Srbija.

Podseća da su na početku epidemije starije osobe u domovima bile zatvorene u cugu skoro godinu dana, da pretrpeli neki oblik nasilja, a to je potreba da izađu iz doma.

"Oni čak ni u domovima nisu imali komunikacije, nisu mogli ni u zajedničke prostorije. To je sve uticalo na njihov psihički status", pojasnila je ona.

Napominje da istraživanja rađena u SAD među korisnicima i zaposlenima pokazuju da oko 76 do 80 odsto oseća usamljenost i depresiju.

Dodaje da korisnike domova pogađa što ne mogu da prime posetu, ali i što ne mogu da izađu da prošetaju. 

Komentari (0)

Srbija