Politika

Usvojen Zakon o pravima korisnika privremenog smeštaja - poslednja opcija za ljude bez doma

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2021

-

18:12

Usvojen Zakon o pravima korisnika privremenog smeštaja - poslednja opcija za ljude bez doma
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o pravima korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti, a kako je ranije rekla ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević zakon bi trebalo da unapredi njihov položaj.

"Novim zakonom trebalo bi da se unapredi položaj korisnika usluga privremenog smeštaja, bez diskriminacije, pod ravnopravnim uslovima uz aktivno efekticno i informisano učestvovanje svih lica koja učestvuju u donošenju odlukakoji utiču na život i prava korisnika a u skladu sa pristupom zasnovanim na ljudskim pravima", rekla je Kisić Tepavčević u Skupštini Srbije.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Novi zakon bi trebalo da omogući zaštitu prava korisnika usluga kroz kontinuirano osposobljavanje korisnika za samostalan život i puno i ravnopravno učešće u društvu i ostvarivanju socijalne inkluzije. Zakon takođe obezbeđuje da se usluge pružaju u skladu sa voljom i željom korisnika uz uvažavanje njegovog životnog ciklusa, etničkog i kulturnog porekla i životnih navika.

Smeštaj se obezbeđuje samo kao poslednja mogućnost onima kojima nije moguće obezbediti opstanak u porodici ili usluge podrške za samostalan život.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija