Društvo

Zemlje EU ukidaju mere, a Srbija? Popović: Oni su na vrhu po vakcinaciji, mi nismo dostigli ni cilj od 70 odsto

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/02/2022

-

13:58

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Razvijene zemlje koje ukidaju kovid mere u vrhu su po vakcinaciji kaže Dragoslav Popović, konsultant za vakcinaciju i predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije i dodaje da u Srbiji nije takva situacija i da nije dostignut cilj Svetske zdravstvene organizacije od 70 odsto vakcinisanih. Navodi i da su deca najveća žrtva pandemije, jer su izgubili puno što se tiče obrazovanja.

On je za Euronews Srbija naglasio da je u našoj zemlji i dalje veliki broj zaraženih osoba koronavirusom, da mnogi pacijenti zbog kovida ne mogu da dobiju druge zdravstvene usluge, da je zaražen veliki broj zdravstvenih radnika, te da je Srbija nije na tom nivou da mogu da se relaksiraju mere.

"Situacija koju sada imamo liči na kraj pandemije, posebno u zemljama koje su bile uspešnije u merama prevencije i vakcinaciji. Moramo da budemo svesni da je situacija tamo drugačija a da u Srbiji, i u velikom broju zemalja širom sveta, vakcinacija i druge mere nisu na tom nivou da možemo sada da ih relaksiramo", rekao je on.

AP Photo/David Cliff

 

Podseća da su zemlje, koje sada popuštaju mere, skoro dve godine bile zatvorene, dok se u Srbiji ne poštuju ni blage protivepidemijske mere koje su na snazi.

"Toliko se mere poštuju da ukoliko bi se ukinule sutra niko to ne bi osetio. Zemlje gde se ukidaju mere su bile dve godine u zatvaranju, strogo su se pridržavali mera. Oni ne govore o popuštanju preventivnih mera - distanca, maska, oni govore o popuštanju epidemioloških mera. U Velikoj Britaniji kažu da će stanovnici koji imaju respiratorne tegobe da ide u samoizlolaciju. U tim zemljama je uspostavljen sistem. Kod nas su svi relaksirani", naveo je on i dodao da je u Srbiji bilo primera da ljudi znaju da su zaraženi, ali se kreću u društvu i šire virus.

Vakcinacija - situacija mora da se iskoristi

Govoreći o vakcinaciji on je naglasio da mora da se iskoristi situacija koju sada imamo i da se da pozitivan impuls vakcinaciji.

"Nemamo mnogo alata kada je pandemija u pitanju, to su vakcine i preventivno ponašanje. Mi smo imali alate i za jedno i za drugo, ali nismo imali rezultate", rekao je on.

Euronews/Printscreen

Dragoslav Popović

Napominje da četvrta doza, o kojoj se govori ovih dana, treba da se odnosi na ljude koji su u posebnom riziku, kojima je iz zdravstvenih razloga potrebna dodatna zaštita, ali da su prva, druga i treća doza prioritet.

Kaže da su deca školskog uzrasta pokazala posebnu odgovornost što se tiče nošenja maski u učionici i da su poštovali mere.

"Deca su najveća žrtva ove pandemije. Oni su izgubili puno što se tiče obrazovanja. U tom dobu važno je zdravlje, obrazovanje, razvoj podjednako", rekao je on.

Moguće dalje mutacije

Smatra da postoji opasnost da virus ponovo mutira i da je zbog toga važno da se nastavi sa vakcinacijom.

"Ukidanje mera radi se o nekoliko razvijenih zemalja koje su na vrhu po vakcinaciji. Svetska zdravstvena organizacija kaže da najmanje 70 odsto mora biti obuhvat vakcinacijom u svim zemljama do kraja godine da bi pandemija mogla da se zaustavi. Mi smo jedna od zemalja koja nije dosegla taj cilj. To je ono što ostaje kao nedovršen posao i prioritet broj jedan", zaključio je Popović.

Padaju mere širom Evrope

Uprkos i dalje visokom broju dnevno inficiranih koronavirusom zbog omikron soja, širom Evrope mere polako, ali sigurno - padaju. Posle Danske, Švedske i Norveške, u poslednja dva dana i Holandija, Nemačka, Austrija i Švajcarska najavile svoje planove za "dane slobode" i ukidanje svih ili većine mera, uključujući i nošenje maski.

Četiri pomenute zemlje planiraju tokom marta da ukinu gotovo sve mere, uz nekoliko izuzetaka. Odluke u Holandiji, Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, donete su nakon što su Danska, Švedska i Norveška već ukinule ograničenja na početku meseca, a brojne druge države počele da ublažavaju mere i planiraju "povratak u normalu".

AP Photo/David Cliff

 

Pored njih i druge evropske vlasti ublažavaju pojedina ograničenja i razmatraju mogućnosti vraćanja na staro.

Da li su "dani slobode" zasita na "dohvat ruke" i jesu li oni vremenski ograničeni, pročitajte u posebnoj vesti.  

Korak bliže normalnosti

I brojne druge evrpske države su počele da ublažavaju mere. Na Kipru će nevakcinisani od 21. februara moći da ulaze u barove, restorane, noćne klubove, fudbalske stadione, pozorišta, hotele i bioskope pod uslovom da pokažu negativan brzi test ne stariji od 24 sata.

Belgija će od sledeće nedelje ublažiti niz mera protiv virusa korona, pa će barovi i restorani moći da rade puno radno vreme, a deca mlađa od 12 godina više neće biti primorana da koriste maske, jer vlasti predviđaju dalji pad infekcije, prenosi  AP.

Vlada je u petak saopštila da će nacija od 11 miliona od 19. februara preći sa crvene oznake, koja podrazumeva najstrože mere protiv virusa, u narandžastu.

Grčka je još krajem januara ukinula nekoliko strogih restrikcija, te je tako ponovo dozvoljena muzika u kafićima i barovima. U istom periodu Velika Britanija je ukinula pravilo obaveznog nošenja maski. 

Komentari (0)

Srbija