Novosti

Belgija popušta protivepidemijske mere za putnike i građane

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2022

-

13:24

Belgija popušta protivepidemijske mere za putnike i građane
Belgija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Belgija je od danas ublažila niz epidemioloških mera i sa takozvanog ”crvenog koda” prelazi na "narandžasti", kada je u pitanju situacija sa koronavirusom u zemlji.

Od ponoći, za ulazak putnika iz trećih zemlja u Belgiju više nije potreban dodatni negativan test, već samo važeći digitalni sertifikat o vakcinaciji - validan devet meseci od poslednje vakcine ili potvrda o oporavku od kovida - do šest meseci od oporavka.

Belgijske vlasti napominju da putnici koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU ili Šengena, a nisu na beloj epidemiloškoj listi, i dalje moraju biti "u potpunosti vakcinisani ili da putuju iz suštinskih razloga".

profimedia

 

Nova pravila unutar zemlje podrazumevaju otvaranje noćih klubova, ukidanja vremenskog ograničenja za rad barova i restorana, ukidanje obaveze rada na daljinu četiri dana u nedelji i ukidanje ograničenja broja ljudi na sportskim aktivnostima i skupovima koji se održavaju napolju.

Uslovi za ulazak u barove i restorane...

Za ulazak u barove i kafiće i za ostale događaje u zatvorenom i dalje važi obavezna kontrola digitalnih kovid sertifikata, a prihvataju se i digitalni zeleni sertifkati izdati u Srbiji. Kupovina na zatvorenom i u otvorenom više ne mora da se obavlja samostalno ili u paru, a ukidaju se i ograničenja maksimalnog broja klijenata koji mogu istovremeno da uđu u radnje.

Obaveza nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorijama, školoma, prevozu i promentnim mestima na otvorenom se ukida za mlađe od 12 godine, ali i dalje ostaje na snazi za sve ostale. Broj novozaraženih korona virusom u Belgiji u poslednjih nedelju dana pao je za 44 procenta u odnosu na početka februara i iznosi 13.000 na dnevnom nivou.

Istovremmeno, broj smrtnih slučajeva na dnevnom nivou, izazvanih posledicama infekcije, nastavlja da raste i stigao je do 50 preminulih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja