Aktuelno iz kulture

Kulturni sektor u Holandiji ponovo otvara vrata za posetioce

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/01/2022

-

11:55

Kulturni sektor u Holandiji ponovo otvara vrata za posetioce
Kulturni sektor u Holandiji ponovo otvara vrata za posetioce - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Holandska vlada donela je odluku da od danas ponovo budu otvoreni barovi, restorani, ali i kulturne institucije koje su bile zatvorene još od kraja prošle godine.

"Danas činimo veliki korak ka ublažavanju mera protiv epidemije koronavirusa", rekao je premijer te zemlje Mark Rute, dodajući da je i dalje veliki broj zaraženih koronavirusom, te da ovim ubražavanjem mera preuzimaju rizik.

Određene uslužne delatnosti bile su otvorene od 15. januara, što je izazvalo nezadovoljstvo kod zaposlenih u drugim sektorima, kao i u delu javnosti.

Podsetimo, prošle nedelje je oko 70 kulturnih institucija u Holandiji učestvovalo u neobičnom protestu kojim su želeli da ukažu, kako su saopštili, na apsurdnost pravila u vezi sa suzbijanjem pandemije u toj zemlji, a koja se ne odnose na pojedine delatnosti, dok istovremeno važe za sektor kulture koji je i dalje prinuđen da ostane zatvoren za posetioce.

Stoga su Muzej Van Goga u Amsterdamu, Kraljevska galerija u Hagu i mnoge druge ustanove kulture pozvale publiku ovog puta, ne da bi uživali u njihovim umetničkim sadržajima, već da bi tokom dva dana u njihovim prostorima, specijalno preuređenim tim povodom, iskoristili usluge koje nude saloni za lepotu, berbernice i teretane. 

Upravo su ove delatnosti, kao i seksualni radnici, 15. januara dobile zeleno svetlo od strane predstavnika vlasti, da nastave sa uobičajenim radom iako koronavirus i dalje hara. S druge strane, kako su podsetili iz kulturnog sektora, njima je u Holadniji onemogućen rad još od decembra, kada je omikron počeo ubrzano da se širi tom zemljom.

Preporuka za vas

Holandski kulturni sektor negoduje zbog kovid pravila, ali našao rešenje: Muzeji postali kozmetički saloni i berbernice

Komentari (0)

Kultura