Evropa

Restorani u Holandiji ponovo otvoreni, čeka se odluka premijera Rutea

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2022

-

18:27

Restorani u Holandiji ponovo otvoreni, čeka se odluka premijera Rutea
Tanjug/AP/Peter Dejong - Copyright Tanjug/AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Restorani u holandskom gradu Valkenburg ponovo su danas otvoreni, a još 15 drugih opština je saopštilo da će slediti njegov primer od sutra bez obzira da li su uključeni u planove vlade za ublažavanje zatvaranja u zemlji zbog kovid-19.

Očekuje se da će holandski premijer Mark Rute izneti večeras odluku o ponovnom otvaranju većine prodavnica, frizerskih salona i teretana na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Nacionalna televizija NOS je, međutim, javila pozivajući se na izvore iz vlade, da će restorani i barovi biti izuzeti od odluke o ponovnom otvaranju.

"Vladini planovi za nas su očigledno neprihvatljivi, jer ne postoji zdrava argumentacija za to", rekao je Dirk Beljarts, izvršni direktor KHN, koji predstavlja ugostiteljsku industriju.

On je pozvao vladu da razmotri primere Britanije i Španije i da sasluša holandsko javno mnjenje, koje podržava popuštanje restriktivnih mera.

U Holandiji je uvedeno zatvaranje sredinom decembra, jer je talas delta soja korona virusa primorao zdravstveni sistem da otkaže sve intervencije osim najhitnijih, a činilo se da će porast broja slučajeva omikron varijante preopteretiti zdravstveni sistem.

Osnovne škole su ponovo otvorene 10. januara nakon zimskog raspusta koji je trajao duže nego što je bilo planirano.

Očekuje se da će današnje mere uključiti skraćivanje karantina i proširenje upotrebe maski.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa