Novosti

EU polako otvara granice: Koje zemlje su ukinule ograničenja, a koje ublažile mere - šta to znači za državljane Srbije?

Komentari

Autor: Ezribews Srbija/ T. Milenović

18/02/2022

-

13:58

EU polako otvara granice: Koje zemlje su ukinule ograničenja, a koje ublažile mere - šta to znači za državljane Srbije?
EU polako otvara granice: Koje zemlje su ukinule ograničenja, a koje ublažile mere - šta to znači za državljane Srbije? - Copyright Rina, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Odlukama vlasti o ublažavanju ili čak ukidanju epidemioloških mera u poslednjih nekoliko nedelja, postalo je očigledno da sve više evropskih država nastoji da se što pre vrati u stanje pre pandemije. Norveška, Švedska i Danska već su ukinule gotovo sva ograničenja, dok su Nemačka, Austrija, Holandija i Švajcarska najavile kada restrikcije uvedene zbog pandemije koronavirusa više neće biti na snazi.

Budući da barovi i restorani ponovo rade, masovna okupljanja su dozvoljena, i konačno su se skinule maske, opravdano se postavlja pitanje – kako će se menjati pravila putovanja?

U suštini, granice se postepeno otvaraju unutar EU. Pojedine države ukinule su sva ograničenja za putnike iz Evropske unije i Evropskog ekonomskog prostora, dok su druge članice olakšale uslove za ulazak.

Međutim, situacija se nije u velikoj meri promenila za državljane trećih zemalja. Putnici iz Srbije trenutno mogu da uđu u dve evropske države bez ikakvog ograničenja: Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu. Ipak, određene zemlje jesu olakšale uslove za ulazak našim građanima.

Od čega zavisi otvaranje granica

Koliko građani mogu slobodno da putuju u države članice EU, do sada je u velikoj meri zavisilo od toga u kojoj se zoni njihova zemlja nalazi na "semafor mapi".

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), osnovni kriterijumi po kojima se određuje da li će neka zemlja biti zelena, narandžasta, crvena ili tamno crvena na nedeljnoj "semafor" mapi jesu sledeći:

  • Broj slučajeva na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana
  • Broj testova na 100.000 stanovnika u prethodnoj nedelji (stopa testiranja)
  • Procenat pozitivnih testova na 100.000 stanovnika u prethodnih sedam dana (stopa pozitivnosti)

Srbija je u septembru usled pogoršanja epidemijske situacije skinuta sa liste bezbednih zemalja Evropske unije, tačnije postavljena na tzv. crvenu listu. Odluka Evropske unije se i dalje nije promenila iako je epidemijska situacija u našoj zemlji nešto bolja. 

Međutim, prema usvojenim novim preporukama Saveta EU, koje nisu obavezujuće i ostavljaju državama članicama odluku o njihovoj primeni, umesto epidemiološke situacije u regionu mogao bi da se uzima u obzir individualni status putnika. To bi praktično značilo da bi se pri ulasku veći akcenat stavio na to da li je osoba vakcinisana, preležala bolest ili je testirana, nego na to iz koje države putuje i kakva je tamo trenutna epidemiološka situacija.

Tanjug/AP/David Zalubowski

 

Pored toga što je među prvima poništila većinu ograničenja, Švedska je prva ukinula upotrebu kovid dokumenaza za putnike koji dolaze iz Evropske unije ili iz Evropskog ekonomskog prostora.

Državljanima Srbije, međutim i dalje je potrebna digitalna kovid propusnica o vakcinacija za ulazak. Među u Srbiji dostupnim vakcinama Kraljevina Švedske ne priznaje samo Sputnjik V.

Finska je donela istu odluku po pitanju putovanja iz EU, dok je srpskim državljanima i dalje potreban dokaz o vakcinaciji, ukoliko nemaju regulisan boravak.

profimedia

 

Norveška i dalje nije otvorila granice, ali je ukinula testiranje na graničnim prelazima osobama koje imaju EU digitalni koivd sertifikati, a putuju iz Evropskog ekonomskog prostora.

Holandska vlada odlučila je da ukine karantin koji se trenutno primenjuje na dolaske iz zemalja sa visokim rizikom.

Prema ovom saopštenju, od 25. februara putnici iz veoma rizičnih trećih zemalja više neće morati da se pridržavaju pravila samoizolacije pod uslovom da su u potpunosti vakcinisani ili oporavljeni od virusa.

Ostale zemlje koje su u procesu ukidanje ograničenja – Nemačka, Austrija i Švajcarska – još nisu najavile promene u pogledu uslova za ulazak.

Blaže mere za građane Srbije

Kod određenih država članica EU promene u uslovima za ulazak se odnose i na državljane Srbije.

Osobe sa evropskim sertifikatom o vakcinaciji koje putuju u Francusku više ne moraju da urade kovid test pre ulaska u tu zemlju. Od 7. februara, isto pravilo važi i za Grčku. Putnici sa EU kovid sertifikatom neće morati da se testiraju pri dolasku.

Podsetimo, digitalni sertifikat dostupan je građanima Srbije i može da se dobije na portalu eUrpava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja