Evropa

"Dani slobode" - padaju mere širom Evrope: Još četiri evropske države najavile "povratak u normalu" uprkos omikronu

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug, Euronews Srbija/T. M.

17/02/2022

-

18:36

"Dani slobode" - padaju mere širom Evrope: Još četiri evropske države najavile "povratak u normalu" uprkos omikronu
"Dani slobode" - padaju mere širom Evrope: Još četiri evropske države najavile "povratak u normalu" uprkos omikronu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Uprkos i dalje visokom broju dnevno inficiranih koronavirusom zbog omikron soja, širom Evrope mere polako, ali sigurno - padaju. Posle Danske, Švedske i Norveške, u poslednja dva dana i Holandija, Nemačka, Austrija i Švajcarska najavile svoje planove za "dane slobode" i ukidanje svih ili većine mera, uključujući i nošenje maski.

Četiri pomenute zemlje planiraju tokom marta da ukinu gotovo sve mere, uz nekoliko izuzetaka. Odluke u Holandiji, Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, donete su nakon što su Danska, Švedska i Norveška već ukinule ograničenja na početku meseca, a brojne druge države počele da ublažavaju mere i planiraju "povratak u normalu".

Pored njih i druge evropske vlasti ublažavaju pojedina ograničenja i razmatraju mogućnosti vraćanja na staro.

Da li su "dani slobode" zasita na "dohvat ruke" i jesu li oni vremenski ograničeni?

Holandija se ponovo otvara

Holandska vlada je saopštila da će ukinuti većinu ograničenja u vezi sa koronavirusom od 25. februara kako se infekcije virusom i hospitalizacije smanjuju.

Barovi i restorani će se vratiti na radno vreme pre pandemije, a građani više neće morati da nose maske na većini javnih mesta, saopštila je vlada.

"Zemlja se ponovo otvara", rekao je na konferenciji za novinare holandski ministar zdravlja Ernst Kuipers, dodajući da će maske biti obavezne samo u javnom prevozu i na aerodromu.

Dodaje da je držanje distance i nošenje maske i dalje preporučeno ali ne i obavezno.

profimedia

 

Holandija je nedavno prijavila pad hospitalizacija i infekcija nakon uvođenja nekih od najstrožih mera u Evropi. Broj novozaraženih se smanjio za 22 odsto u proteklih nedelju dana, a hospitalizovanih za 18 odsto, saopštio je ranije holandski institut za javno zdravlje.

Vlada je međutim upozorila da pandemija još uvek nije gotova i da posebno ugrožene osobe moraju da budu oprezne.

Prošle godine, demonstranti su nasilno protestovali zbog strogih ograničenja, a policija je pucala i ranila nekoliko demonstranata u Roterdamu u novembru. Holandija je i Božić i Novu godinu provela u izolaciji nakon čega je počela da ublažava mere u drugoj polovini januara.

U sredu je nezavisna istraga konstatovala da je zemlja bila neadekvatno pripremljena za pandemiju. Holandski odbor za bezbednost rekao je da su vlasti  bile "previše fokusirane" na bolnice na početku zdravstvene krize, a nedovoljno na uticaj pandemije na staračke domove, obrazovanje, kulturne institucije i biznis.

Predsednik odbora za bezbednost, bivši ministar finansija Jeroen Dijselbloem, nazvao je pandemiju najvećom društvenom krizom u zemlji u poslednjih nekoliko decenija.

Mere na "stend baju" u Austriji

Austrijski kancelar Karl Nehamer saopštio je da je odlučeno da se od 5. marta ukinu gotovo sve epidemiološke mere i ograničenja uvedena zbog korone. Nehamer je na konferenciji za štampu kazao da je koronavirus ekstremno fleksibilan, da se stalno menja, i zato je važno menjati mere i brzo reagovati.

Naveo je da je pre osam i po nedelja došlo do promene kad se pojavio omikron soj, da je nauci bilo potrebno vremena da ispita novu mutaciju, pre svega kako će se odraziti na građane i zdravstveni sistem.

profimedia

 

"Pošto smo uvek govorili da ćemo zadržati mere samo ukoliko to bude potrebno, na osnovu analize struke, moguće je postepeno vraćanje sloboda koje nam je oduzeo virus", kazao je Nehamer.

Dodao je da će od 19. februara usluge ugostiteljskih objekata, hotela, frizera... moći da koriste i nevakcinisane osobe uz obavezan negativni test, a da će jedino ostati obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru i ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata.

To je objasnio kao pripremnu fazu za 5. mart kada će biti ukinut najveći broj mera. Takođe, broj prisutnih na manifestacijama više neće biti ograničen.

Nehamer je upozorio da pandemija nije savladana, da korona ostaje deo naših života i da je zato odlučeno da se ostavi obaveza nošenja maski u supermarketima, apotekama, bankama, javnom prevozu.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn rekao je da je do sada vakcinisano 73 odsto građana sa dve doze vakcine, da se mere mogu prebaciti na "stend baj", ali je naglasio da pandemija nije prošla.

"Ne mogu obećati da neće biti potrebne nove mere u budućnosti. Ali nećemo ostaviti mere koje nisu potrebne", dodao je ministar.

Najavio je da će se promeniti režim ulaska u zemlju, pa će u Austriju moći da uđu svi koji su vakcinisani, preležali kovid 19 ili imaju negativan test. Dodao je da od 5. marta više neće biti potreban "zeleni pasoš" unutar zemlje i najavio obavezu nošenja maski i testiranja u bolnicama i domovima za stare i negu.

Što se besplatnog testiranja tiče istakao je da ova ponuda ostaje sigurno na snazi do kraja marta, a da će o tome razgovarati eksperti.

Kancelar Nehamer je podsetio da je odluka vlade preporuka, a da pokrajine mogu same odlučiti da li će zadržati neke mere, te saopštio da je pokrajina Beč najavila da će zadržati mere i da će dalje analizirati situaciju.

Inače, Beč je i do sada bio uzdržaniji u popuštanju mera od ostatka Austrije.

Švajcarska ukida sve osim nošenja maske u prevozu

Švajcarska će ukinuti skoro sve restriktivne mere, uvedene zbog koronavirusa, osim nošenja zaštitnih maski u javnom prevozu i zdravstvenim ustanovama, saopštila je danas vlada te zemlje.

profimedia

Do kraja marta na snazi će ostati i mera obavezne izolacije u periodu od pet dana za osobe koje su testirane pozitivno na korona virus, navela je vlada.

Ukidanje mera stupiće sutra na snagu, kada će ulazak u radnje, restorane i institucije od kulturnog značaja biti otvorene za građane, bez ograničenja, navela je vlada, prenosi Rojters.

"Epidemiološka situacija nastavlja da se razvija u pozitivnom smeru. Zahvaljujući visokom nivou imuniteta među stanovništvom, malo je verovatno da će doći do preopterećenja zdravstvenog sistema uprkos i dalje visokom nivou cirkulacije virusa", navela je vlada u saopštenju.

Više od 90 odsto građana Švajcarske, kojih ima 8,6 miliona, steklo je imunitet na virus, pošto se ili oporavilo ili je vakcinisano protiv ove infekcije, saopštili su zvaničnici.

Nemački plan u tri faze

Nemačka vlada je u sredu predstavila jednomesečni plan ukidanja ograničenja. Plan u tri faze podržali su nemački kancelar Olaf Šolc i 16 guvernera pokrajina, pošto zvanični podaci pokazuju da stopa zaraze opada. Šolc je rekao da je vrhunac zaraze verovatno dostignut i dodao da se u narednim nedeljama može očekivati "konstantno poboljšanje situacije".

U prvoj fazi ublažavaju se mere za privatna okupljanja za vakcinisane i one koji su preboleli virus, a biće ukinuta ograničenja za ulazak u maloprodajne objekte.

profimedia

 

Obaveza nošenja maski ostaje na snazi za prodavnice, javni prevoz i sve zatvorene javne objekte.

Od 4. marta ulaz u ugostiteljske objekte biće dozvoljen onima koji imaju potvrdu da su vakcinisani, preboleli kovid ili su negativno testirani.  Do sada su u restorane mogli samo vakcinisani ili zaraženi korona virusom. 

Preostale mere će biti ukinute 20. marta "ako situacija u bolnicama dozvoli", medju kojima i obaveza da se ljudima omogući rad od kuće. Šolc je istakao da će nošenje maski u zatvorenom prostoru i držanje distance ostati na snazi i posle 20. marta.

Uprkos ukidanju većine mera, nemačka vlada će nastaviti da insistira na kampanji vakcinacije građana.

Tri zemlje koje su otvorile sezonu

Danska, Švedska i Norveška bile su tri evropske zemlje koje su među prvima ukinule stroga pravila, a sve pod parolom "moramo da naučimo da živimo sa virusom".                           

Danska je prva zemlja Evropske unije koja je 1. februara ukinula većinu restriktivnih mera jer više ne smatra kovid 19 "bolešću kritičnom za društvo". Razlog za to je taj što zaraza, iako je varijanta omikron u porastu i u toj zemlji, ne predstavlja veliki teret za zdravstveni sistem i zemlja ima visoku stopu vakcinacije, rekli su danski zvaničnici, prenosi AP.

Švedska je 11. februara ukinula sve epidemiološke mere uključujući masovna testiranja na virus, čak i među ljudima koji pokazuju simptome infekcije.

"Došli smo do tačke u kojoj trošak i relevantnost testiranja više nisu opravdani", rekla je šefica švedske agencije za javno zdravlje Karin Tegmark Vajzel, prenosi agencija AP.

U toj zemlji samo zdravstveni radnici koji neguju starije osobe, odnosno najugroženiji pacijenti imaju pravo na besplatno PCR testiranje, i to samo ukoliko imaju simptome. Antigenski testovi su i dalje dostupni u supermarketima i apotekama, ali se rezultati neće prijavljivati zdravstvenim vlastima. Takođe, privatne zdravstvene ustanove mogu da obavljaju testove i da izdaju sertifikate za međunarodna putovanja građanima, ali o sopstvenom trošku. 

Ubrzo potom i premijer Norveške Jonas Gahr Stoere rekao je da će restoranima ponovno biti dozvoljeno posluživanje alkohola nakon 11 sati uveče, kao i da rad od kuće više neće biti obavezan, a sadašnje ograničenje od deset posetilaca u privatnim kućama je ukinuto. Norveška je u decembru uvela delomično zatvaranje radi borbe protiv omikron varijante koja se brzo širi, ali većina tih mera više nije potrebna, saopštila je Vlada.                                                                

"Čak i ako se mnogo više ljudi zarazi, manje je onih kojima je potrebna hospitalizacija. Dobro smo zaštićeni vakcinama. To znači da možemo ublažiti mnoge mere čak i kada se broj infekcija brzo povećava", rekao je Stoere. 

Korak bliže normalnosti

I brojne druge evrpske države su počele da ublažavaju mere. Na Kipru će nevakcinisani od 21. februara moći da ulaze u barove, restorane, noćne klubove, fudbalske stadione, pozorišta, hotele i bioskope pod uslovom da pokažu negativan brzi test ne stariji od 24 sata.

Belgija će od sledeće nedelje ublažiti niz mera protiv virusa korona, pa će barovi i restorani moći da rade puno radno vreme, a deca mlađa od 12 godina više neće biti primorana da koriste maske, jer vlasti predviđaju dalji pad infekcije, prenosi  AP.

Vlada je u petak saopštila da će nacija od 11 miliona od 19. februara preći sa crvene oznake, koja podrazumeva najstrože mere protiv virusa, u narandžastu.

Grčka je još krajem januara ukinula nekoliko strogih restrikcija, te je tako ponovo dozvoljena muzika u kafićima i barovima. U istom periodu Velika Britanija je ukinula pravilo obaveznog nošenja maski.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa