Društvo

Meštani sela Krivelj tri godine čekaju iseljenja zbog rudnika: "Nadamo se da ćemo konačno videti plan"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/02/2022

-

10:44

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Zbog proširenja kopa, oko 1.000 stanovnika sela Krivelj kod Bora već tri godine čeka iseljenje iz svojih domova na još nepoznatu lokaciju.

Zbog nezadovoljstva i neoglašavanja kompanije meštani Krivelja i Oštrelja prošle nedelje, blokirali su lokalni put koji vodi od grada prema rudniku "Veliki Krivelj".

Sastanak Radne grupe za preseljenje meštana Krivelja zakazan je za danas. Tom sastanku bi, pored članova Radne grupe, trebalo da prisustvuje i potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Kako je za Euronews Srbija rekao Dragoslav Nikolić iz Mesne zajednice Krivelj, svakodnevnica ljudi koji žive u Krivelju je teška jer ne postoji niko ko nije pod direktnim ili indirektnim uticajem rudnika.

On dodaje da je krajnje vreme da predstavnici kompanije Ziđin podele sa meštanima planove za budućnost i reše problem preseljenja meštana Krivelja i drugih sela. 

"Uspeli smo da se dogovorimo da sastanak bude u Boru umesto u Beogradu. Očekujemo da vidimo plan za ovo područje. Mislimo da je vreme da posle tri godine dođu i meštanima ispričaju šta će se desiti u bliskoj, a i daljoj budućnosti", kazao je Nikolić.

Kako je rekao, oni koji žive u blizini rudnika su direktno ugroženi zbog stalnih detonacija i prašine koja dolazi iz rudnika, dok oni koji žive dalje imaju probleme sa putevima koji su puni zemlje, što kada je loše vreme utiče i na bezbednost u saobraćaju.

Meštani su zato tražili da budu iseljeni sa tog područja.

"Mi ne tražimo preseljenje, nego evakuaciju i ako članovi Radne grupe Ministarstva  budu obišli područje videće da se o tome radi. Da smo bili ekspeditivniji i mi i kompanija i država, već bismo videli to neko novo naselje i verovatno bi se završila priča oko namirivanja ljudi", rekao je Dragoslav Nikolić za Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija