Društvo

Mihajlović: Nijedan projekat u rudarstvu neće biti realizovan ako ne ispunjava ekološke standarde

Komentari

Autor: Fonet

16/02/2022

-

22:28

Mihajlović: Nijedan projekat u rudarstvu neće biti realizovan ako ne ispunjava ekološke standarde
Zorana Mihajlović - Copyright MRE/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da nijedan projekat u rudarstvu neće biti realizovan ukoliko ne ispunjava sve standarde zaštite životne sredine, koji su u potpunosti usklađeni sa EU standardima.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, ona je za TV Al Džazira rekla da zabranu istraživanja kritičnih mineralnih sirovina zahteva grupa ljudi koja bi da dođe do političkih poena, poput Save Manojlovića i sličnih, čime stvaraju nove podele u društvu.

Mihajlović je dodala da je o svim budućim projektima potrebna široka javna rasprava i da razvoj rudarstva i privrede u celini i zdrava životna sredina ne isključuju jedno drugo.

"Nisam ni za kakve podele, sigurna sam da svi želimo da imamo zdravu životnu sredinu, čist vazduh i čiste reke. Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo zaštite životne sredine je obezbedilo stotine miliona evra za zdraviju životnu sredinu. Ali, postoje i oni koji se zaklanjaju iza priče o ekologiji i ovu temu koriste u predizbornoj kampanji. Međutim, to ne znači da treba da zaustavimo razvoj, jer moramo da vodimo računa da se i dalje razvijamo, a da vodimo računa o životnoj sredini i tu treba da nađemo kompromis“, istakla je ministarka.

Potpredsednica Vlade je, međutim, istakla da bez ključnih mineralnih sirovina nije moguća zelena agenda, ni borba sa klimatskim promenama.

"Bor, bakar, zlato, antimon, litijum su te sirovine, koje su neravnomerno raspoređene, a predstavljaju novu naftu. Bez njih nema privrednog razvoja, nema zelene agende, nema vetrogeneratora, nema solarnih elektrana, nema električnih vozila. Pitanje je da li treba da stavljamo zabranu na istraživanje ili da vidimo sa kojim količinama raspolažemo i kako da ih eksploatišemo, a da ni na koji način ne ugrozimo životnu sredinu", navela je ona.

Mihajlović je ponovila da je Vlada stavila tačku na projekat "Jadar" na zahtev meštana, iako studije o proceni uticaja na životnu sredinu nisu bile završene.

Srbija ima dovoljno gasa, uprkos krizi u Ukrajini

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da će politička kriza u Ukrajini uticati na energetsku i finansijsku stabilnost celog kontinenta, ali da je Srbija obezbedila dovoljne količine gasa i za privredu i za domaćinstva.

Ona je u intervjuu Al Džaziri rekla da će proširenje domaćih skladišta gasa, kao i regionalni krizni plan i strateške rezerve gasa obezbediti stabilnost u gasnom sektoru i u Srbiji i u zemljama regiona, bez obzira na krizu u Ukrajini.

„Ovo zaista jeste ozbiljna kriza i pretnja velikih sila koja će se odraziti na čitav svet. Nije samo geopolitičko pitanje, niti pitanje energetsko-političkih sukoba, već je pitanje kako će se svet razvijati u narednim decenijama'''', kazala je Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.

Energetika je, kako je istakla, pitanje broj jedan, ne samo prošle godine kada se kriza osetila na globalnom nivou.

"Sukob u Ukrajini će se odraziti na čitav kontinent, a cene gasa, ali i drugih energenata i energije uopšte, prema svim analizama i projekcijama se neće smiriti, niti se vratiti na nivo pre 2021. godine. To će dalje značiti nove finansijske krize i probleme, na šta upozoravaju i Svetska banka i MMF", izjavila je Mihajlović.

Ona je rekla da je prioritet Srbije diversifikacija dobavljača gasom, proširenje i izgradnja novih podzemnih skladišta gasa u Srbiji, kao i regionalni krizni plan i strateške rezerve ovog energenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija