Politika

Manojlović za Euronews Srbija o protestima, litijumu i inicijativi: Ako je nešto zabranjeno za Rio Tinto mora i za druge

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/02/2022

-

22:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i direktor kampanje "Kreni-promeni" Savo Manojlović rekao je da je danas Narodnoj skupštini podneta nova narodna inicijativa za trajnu eksploataciju litijuma i bora. On je, gostujući na Euronews Srbija rekao da, ako je nešto zabranjeno za Rio Tinto, mora da bude i za druge kompanije. Naveo je i da će sutra biti održan protest na Novom Beogradu.

Vlada Srbije je tražila od predsednika Srbije da bude raspuštena skupština, to će sutra biti i učinjeno kako je i najavljeno, što znači da nije ispunujen zahtev zbog kojeg je ovaj pokret protestovao, a na pitanje znači li to da protesti nisu ispunili svoj cilj, Manojlović je rekao:

"Ovaj protest jeste ispunio svoj cilj u svom jednom delu. Dakle, ova serija protesta je došla nakon što smo završili Zakon o eksproprijaciji i Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Nakon toga smo tražili ukidanje prostornog plana, što su tražile i sve ostale organizacije i dodat je još jedan zahtev - zabrana iskopavanja bora i litujuma".

Poslata je, kaže, ključna poruka - da oni neće da dozvole "nikakav medijski inžinjering koji vlada i predsednik planiraju da sprovedu nakon izbora, kako bi ponovo vratili u igru iskopavanje bora i litijuma, a najverovatnije i Rio Tinto".

"Ako nije dozvoljeno za Jadar, mora da bude zabranjeno svuda"

Govoreći o Rio Tintu, rekao je ako je nešto zabranjeno za tu kompaniju, treba da bude zabranjeno za neku drugu firmu, na primer Eurolitijum.

"Ako nešto nije dozvoljeno da se radi u dolini Jadar, mora da bude zabranjeno i u Valjevu ili Jagodini ili bilo kom drugom kraju Srbije. U suprotnom uvodite pravnu nejednakost i ili ste neiskreni, pa planirate da vratite Rio Tinto nakon izbora ili im nameštate penal da tuže Republiku Srbiju zbog pravne nejednakosti i dobiju novac građana Srbije. Mi to smatramo skandaloznim", naveo je Manojlović.

Kaže i da su ih predstavnici vlasti optuživali da teraju Rio Tinto da bi doveli neku drugu kompaniju.

"Mi sada dokazujemo da to nije tako za šta su nas optuživali", dodao je i poručio da su podneli novu narodnu inicijativu.

Podsetio je i da su promenili zahtev o zabrani eksploatacije, da su prvo tražili na 20 godina, a da su u dogovoru sa meštanima zahtev promenili i tražili da se zauvek zabrani eksploatacija bora i litijuma.

"Mi nismo protiv Ustava"

Rekao je da će sutra biti biti održani protesti oko Palate Srbije na bulevarima Mihaila Pupina i Nikole Tesle.

"Ono što smo jasno istakli - mi nismo protiv ove držve, mi nismo protiv Ustava. Ponosni smo na tradiciju i moderne srpske državnosti od Prvog srpskog ustanka i na Sretenjski Ustav kao najliberalniji svojevremeno Ustav u tadašnjoj Evropi. Ponosni smo i na mnoge ljude koji će dobiti sutradan naše odlikovanje, ali smatramo da ponašanje predsednika Republike apsolutno nedostojno funkcije koju obvalja", rekao je Manojlović.

Dodao je da smatraju da se krše osnovna prava građana, te da imaju pravo da kao poslednji mehanizam da građanskom neposlušnošću iskažu svoj stav.

Na pitanje da li prelaze iz ekološkog protesta u politički protest, Manojlović je odgovorio:

"Mi to možemo da zovemo kako god hoćemo. Ako pričamo politički, pričamo o stranačkoj politici. To nije stranačka politika, jer se niko neće kandidovati. To je jednostavno mera ljudi koji nemaju elementarna ustavna prava. To nije politička ocena", rekao je Manojlović.

Na pitanje da li će se kandidovati na ovim izborima, odgovorio je da neće. Istraživanje jedne agencije je pokazalo da ima podršku 15 odsto građana pa na pitanje da li ga to podstiče da se aktivnije uključi u politiku, kaže:

"To me podstiče da ovo što sam do sada radio, da nastavim", dodao je Manojlović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija