Politika

Aktivisti i dalje ispred Predsedništva, zahtev nepromenjen

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/02/2022

-

21:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Šatori koje su sinoć postavili aktivisti inicijative Kreni-promeni i Saveza ekoloških organizacija Srbije i dalje su postavljeni ispred Predsednitšva, a demonstranti ističu da će kampovati sve dok se ne ispuni njihov jedini zahtev – zabranana eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

Savo Manojlović iz inicijative Kreni-promeni rekao je za Euronews Srbija da građani i dalje imaju samo jedan zahtev – da se apsolutno ukine mogućnost eksploatacije litijuma i bora na tlu cele Srbije.

"Imamo i naredni korak u slučaju izborne kampanje i svakim narednim korakom raste pritisak. U onim istraživanjima, koje oni tako pomno prate, neke brojke će se menjati", navodi Manojlović

"Kampovanje" kod predseništva počelo je sinoć nakon protesta Inicijative Kreni-promeni i Saveza ekoloških organizacija Srbije, aktivisti su nakon okupljanja otišli u protesnu šetnju do Trga Republike i zgrade RTS, a potom su se vratili ispred Predsedništva gde su prethodno postavili šatore sa namerom da provedu još četiri dana. 

Upravo toliko je ostalo do raspuštanja Narodne skupštine i Vlade Republike Srbije zbog predstojećih izbora koji bi trebalo da se održe 3. aprila. Ono što je glavni zahtev ovih aktivista je da Vlada Srbije predloži da se u ovih nekoliko dana donese zakon kojim bi se trajno zabranila eksploatacija litijuma i bora na teritoriji cele Srbije. Smatraju i da je to dovoljno vremena da se taj zakon usvoji po hitnoj proceduri.

Zlatko Kokanović iz Udruženja "Ne davimo Jadar" kaže za Euronews Srbija da je najveća zamerka što nikakve promene nisu uočene od onog momenta kada je ukinuta uredba Vlade o prostornom planu projekta Jadar i kada je stavljena tačka na Rio Tinto.

"Stvari su bukvalno iste i danas i 19. januara. Nema razlike otkako je ukinuta uredba. Otkupili su jedno domaćinstvo, nekih osam, devet parcela što poljoprivrednog, što šumskog zemljišta. Dolazili su ti neki istraživači i ponašaju se bahato bez ikakve dokuentacije", rekao je Kokanović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija