Društvo

Održan protest incijative "Kreni promeni" u Kragujevcu, okupljeni zahtevali zabranu eksploatacije litijuma i bora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/02/2022

-

19:57

Održan protest incijative "Kreni promeni" u Kragujevcu, okupljeni zahtevali zabranu eksploatacije litijuma i bora
Održan protest incijative "Kreni promeni" u Kragujevcu, okupljeni zahtevali zabranu eksploatacije litijuma i bora - Copyright Twitter/@SavoManojlovic

veličina teksta

Aa Aa

U centru Kragujevca večeras je održan protest, u organizaciji inicijative "Kreni promeni" i Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), na kojem je upućen zahtev nadležnima da se u Srbiji zabrani istraživanje i eksploatacija litijuma i bora.

Na ekološkom protestu okupljenim građanima obratili su se aktivisti iz Rekovca i Jagodine, a ispred inicijative "Kreni promeni" Savo Manojlović poručio je da neće dozvoliti iskopavanje na teritoriji opštine Rekovac koja je na 20 kilometara od Kragujevca.

"Kragujevac nije na prodaju! Slobodarska Šumadija! Jasan zahtev: zabrana iskopavanja bora i litijuma", naveo je na Tviteru Savo Manojlović iz Inicijative "Kreni promeni" uz snimak sa protesta.

Kako su naveli učesnici protesta, od tog zahteva neće odustati, a kako su rekli, u četvrtak 10. februara će započeti "kampovanje" ispred Predsedništva Srbije.

Manojlović je nakon obraćanja pozvao Kragujevčane u protestnu šetnju nakon čega su se svi zajedno obišli krug centralnim gradskim ulicama. Saobraćaj je u tom trenutku regulisala saobraćajna policija. 

 

 

Podsetimo, protesti u organizaciji Inicijative "Kreni promeni" organizovani su u više navrata u prethodnih nekoliko nedelja širom Srbije. Zahteva se zabrana kopanja litijuma i bora u narednih 20 godina, odnosno usvajanje moratorijuma.

Manojlović je ranije pozdravio odluku Vlade Srbije da ukine prostorni plan Jadar.

"Prostorni plan je ukinut i on više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti koji su vezani za Rio Tinto, sve dozvole, rešenja, odluke i sve ostalo", rekla je nedavno premijerka Ana Brnabić.

U prethodnom periodu širom Srbije održavani su protesti protiv dolaska Rio Tinta u našu zemlju, odnosno protiv izgradnje rudnika i eksploatacije litijuma od strane te kompanije. Tokom nekoliko nedelja organizovani su protesti, tokom kojih su bile blokirane i neke od najvažnijih saobraćajnica u zemlji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija