Društvo

Pokret "Kreni-promeni" najavljuje radikalizaciju protesta - traži trajnu zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2022

-

18:08

Pokret "Kreni-promeni" najavljuje radikalizaciju protesta - traži trajnu zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma
Savo Manojlović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Pokret "Kreni - promeni", čiji je direktor kampanje Savo Manojlović, danas se konsultovao sa ekološkim organizacijama okupljenim oko Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i meštanima ugroženih područja, i saopštio da su dogovoreni zajednički protesti, među kojima je prvi najavljen za četvrtak, 3. februar.

U saopštenju je navedeno da je uvažen stav meštana da moratorijum na samo 20 godina zabrane istraživanja i eksploatacije litijuma i bora izaziva zebnju i nesigurnost. 

"Dogovoreni su zajednički protesti koji će biti radikalizovani do raspuštanja Narodne skupštine. Tražimo da se usvoji poslednji zajednički zahtev, trajna zabrana na istraživanje i ekspolataciju bora i litijuma na teritoriji cele Srbije", istakli su u saopštenju. 

Pokret je najavio je da će naredni koraci radikalizacije biti objavljeni na zajedničkom protestu u Beogradu, u četvrtak 3. februara.

"Tražimo da vlast uvaži argumente vodećih srpskih naučnika koji jasno ukazuju da je iskopavanje bora i litijuma ekološki neodrživo, kao i da posluša sopstveni narod", poručili su u saopštenju. 

Ukoliko je vlast zaista oterala Rio Tinto, isti zakonski tretman i zabrana mora važiti i za ostale kompanije i za druge delove Srbije, piše u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (1)

IZNOGUD

03.02.2022 09:07

Savo, da li siguran da znaš šta hoćeš ? Mada treba i opravdati te evre što primaš...

Srbija