Politika

Novi protest Inicijative Kreni-promeni, zahtev - trajna zabrana iskopavanja litijuma i bora ili radikalizacija protesta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/02/2022

-

19:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Incijativa Kreni-Promeni i Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) organizovali su večeras u Beogradu novi protest ispred predsedništva Srbije sa kog su zatražili trajnu zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora na teritoriji Srbije. 

Zatražili su da se zabrana istraživanja i eksploatacija litijuma i bora primeni ne samo na Rio Tinto i njihov projekat Jadar, već na „sve ostale kompanije i u drugim delovima Srbije“.

"Narednih nedelje organizovaćemo nove proteste ukoliko ne bude donet zakon kojim će biti trajno zabranjeno iskopavanje litijuma i bora po celioj Srbiji. Protestovaćemo i tokom cele kampanje ako treba sve dok aktuelna vlada ne odgovori na zahtev", rekao je Zlatko Kokanović iz Udruženja Ne damo Jadar.

On je najavio i naredne nedelje protest, a ako vlasti ne reaguju, organizatori najavljuju danonoćno kampovanje ispred Predsedništva.

Okupljeni građani nose transparent „Ne damo Jadar“ i „Srbija nije na prodaju“.

Nakon okupljanja kod predsedništva i govora organizatora i ekoloških aktivista, građani su otišli u protestnu šetnju do Vlade Srbije. Skup je prošao bez incidenata.

 

 

Pre protesta, aktivista i direktor organizacije Kreni-promeni  Savo Manojlović je rekao da je policija danas pokušala da mu uruči rešenje o zabrani večerašnjeg skupa na Andrićevom vencu, ali da je on rešenje odbio da primi i da će skup ipak biti održan.

Uprkos tome, na protestu, izuzev dva policijska automobila, nije bilo pojačanog prisustva policije.

MUP o prijavi skupa

Reagujući na Manojlovićevu tvrdnju da je skup zabranjen, MUP je večeras saopštio da skup koji je za danas najavio Savo Manojlović nije zabranjen, kako on tvrdi, već je prijava skupa odbačena kao neblagovremena.

"Zakon o javnom okupljanju decidno propisuje da je organizator skupa u obavezi da skup prijavi pet dana pre njegovog održavanja, što njegov organizator, Savo Manojlović, u konkretnom slučaju nije ispoštovao", jer je elektronsku prijavu za prvobitni skup, čije je održavanje planirao 3. februara, podneo 31. januara, naveo je MUP.

Manojlović je, dodaju, 1. februara obavestio policiju da nije u mogućnosti da preuzme Zaključak policije o odbacivanju prijave kao neblagovremene, u kojem je od organizatora traženo da se ona dopuni, jer u suprotnom se smatra da javno okupljanje nije ni prijavljeno. 

"Umesto dopune, Manojlović je dan kasnije, 2. februara, elektronskim putem podneo prijavu novog skupa, ovoga puta za 5. februar. I tada nije ispoštovao zakonski rok, pa je policija i prijavu tog skupa odbacila kao neblagovremenu", dodao je MUP.

Kako se navodi u saopštenju, policijski službenici su 2. februara u više navrata pokušali da stupe u kontakt sa organizatorom i pravnim zastupnikom UG Кreni-promeni kako bi im predali Zaključak, ali niko od njih nije bio dostupan. Treću prijavu je, po tvrdnjiMUP,  podneo iako su mu prethodne dve bile odbačene zbog nepoštovanja zakonskog roka od minimum pet dana za prijavu skupa.

"Ne ulazeći u motive i namere Sava Manojlovića, ali imajući u vidu njegovo angažovanje i javne stavove i zalaganja za poštovanje zakona, ne možemo da ne primetimo da je čudno da ne poznaje zakonske propise sopstvene zemlje i da se trudi da ih, bar tako izgleda, pogazi", navodi se u saoštenju.

Ovo je treći u nizu protesta četvrtkom koje ova organizacija održava tražeći moratorijum na iskopavanje litijuma i bora u Srbiji.

"Tražimo da vlast uvaži argumente vodećih srpskih naučnika koji jasno ukazuju da je iskopavanje bora i litijuma ekološki neodrživo, kao i da posluša sopstveni narod", poručili su u saopštenju organizatori uoči današnjeg okupljanja. 

Ukoliko je vlast zaista oterala Rio Tinto, isti zakonski tretman i zabrana mora važiti i za ostale kompanije i za druge delove Srbije, piše u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija