Društvo

Srbija daleko od cilja koji otvara EU: Vakcinacija praktično stala, punktovi se zatvaraju, a brojevi alarmiraju

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

24/02/2022

-

08:01

Srbija daleko od cilja koji otvara EU: Vakcinacija praktično stala, punktovi se zatvaraju, a brojevi alarmiraju
Srbija daleko od cilja koji otvara EU: Vakcinacija praktično stala, punktovi se zatvaraju, a brojevi alarmiraju - Copyright FOTO TANJUG/ BEOINFO/ PREDRAG MITIC

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji skoro da je potpuno stala vakcinacija protiv virusa korona. Iako nadležni poručuju da još nije sve gotovo i da je sada pravo vreme za imunizaciju, na vakcinalnim punktovima sporadično se pojavi neko voljan da "zavrne rukav".

Na početku masovne imunizacije gužve za vakcinaciju u Srbiji obišle su svet, ali je ubrzo interesovanje drastično opalo. Od početka godine skoro da je stala. Zbog malog interesovanja za vakcinaciju, kako bi se zdravstveni radnici angažovali  na nekim drugim poslovima, gase se vakcinalni punktovi koji su bili u tržnim centrima, sportskim halama.

Najpre su krajem januara ugašeni vakcinalni punktovi u tri tržna centra u Beogradu i to u tržnim centrima IKEA, Stadion i Rajićeva. Zadržani su u TC Galerija i na Sajmu. Naravno, vakcinacija se obavlja i u svakom domu zdravlja.

Početkom februara Dom zdravlja u Novom Sadu obavestio je građane da zatvara punk u Vršačkoj ulici, a da građanima na raspolaganju ostaju vakcinalni punktovi u objektu na Novom naselju i u TC "Promenada".

Skoro u isto vreme zatvoren je i vakcinalni punkt u Sportskom centru Pinki u Sremskoj Mitrovici, a vakcinacija se obavlja u Dispanzeru na Savi,  od 8 do 20 sati. Veliki broj građana Bosne i Hercegovine vakcinisao se u tom gradu, a nadležni poručuju da su za njih vrata otvorena i dalje i da to mogu učiniti u Dispanzeru na Savi kao i ostali građani Sremske Mitrovice.

"Četiri lekara dežura, a vakcinacija sporadična"

U Novom Pazaru vakcinacija se obavlja u domu zdravlja, ali i u Domu za mlade u centru grada (zgrada lokalne samouprave). Vakcinacija u tom gradu obavlja se sporadično, te je predlog da se od ponedeljka zatvori punkt u Domu za mlade, a da se imunizacija obavlja samo u domu zdravlja.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

Koliko je vakcinacija usporila najbolje ilustruju podaci Zavoda za javno zdravlje. U septembru prošle godine dato je 3.681 prva doza, 1.695 drugih doza, 1.627 trećih doza. Narednih meseci taj broj počinje da pada. U novembru je bilo 1.753 prve doze, 1.656 druge doze, 2.993 treće doze. U januaru je prvu dozu primilo 535 osoba, drugu 105, a treću 813.

Sa ukupnim procentom vakcinisanih Srbija je i dalje daleko od cilja od najmanje 70 odsto vakcinisanih koji je i razlog zbog koga moge zemlje EU ukidaju mere i otvaraju se

"Vidimo da u januaru dolazi do pada broja vakcinisanih, dok se u februaru vakcinacija obavlja sporadično. Juče smo imali stručno-operativni tim i dali smo predlog lokalnom Kriznom štabu da se od ponedeljka vakcinacija obavlja samo u Domu zdravlja, a da se privremeno zatvori punkt u Domu za mlade. Potrebno nam je više lekara koji će da rade sa non kovid pacijentima", rekao je za Euronews Srbije direktor Zavoda dr Šefadil Spahić.

Podseća da je da na punktu u Domu za mlade dnevno angažovano četiri lekara i osam tehničara, a da je vakcinacija sporadična.

Slična je situacija i u Staroj Pazovi. Od ponedeljka 21. februara ugašen je vakcinalni punkt na Pazovačkim bazenima, a vakcinacija se ne obavlja više ni u ambulanti u Starim Banovcima.

Iz staropazovačkog Doma zdravlja “Dr Jovan Jovanović – Zmaj” obavestili su građane da se vakcinacija protiv kovida 19 od ponedeljka 21. februara odvija isključivo u  specijalističkim službama Doma zdravlja u Staroj Pazovi, svakim radnim danom od 7 do 14 časova.

I u Leskovcu je zbog smanjenog interesovanja za cepljenje zatvoren vakcinalni punkt u hali Partizan. Od kraja januara zinteresovani građani vakcinišu se u Domu zdravlja u Leskovcu.

Od početka prošle godine, kada je počela masovna imunizacija u Srbiji, građani su mogli da biraju vakcine četiri proizvođača - Fajzer/Biontek, AstraZeneka, ruski Sputnik V i kineski Sinofarm, u oktobru je stigla i američka Moderna.

Prema zvaničnim podacima do kraja prošle godine vakcinisano je 54,4 odsto odraslog stanovništva, dok je 24,3 odsto primilo buster dozu. 

U Nišu dnevno vakcinišu stotinak osoba

Direktor Doma zdravlja Niš Milorad Jerkan kaže za Euronews Srbija da je vakcinacija u tom gradu "potpuno stala", da dnevno vakcinišu između 80 i 100 ljudi što je zanemarljiv broj.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

"Bukvalno molimo ljude da se vakcinišu. Idemo po selima, ako treba i za jednu vakcinu. Pre neki dan date su 142 doze, za vikend 60-70, juče oko 100. Sve ispod 1.500 je ništa. Vakcinaciju sada radimo samo u centralnom objektu i imamo terenske ekipe koje idu po kućama da vakcinišu starije ljude koji imaju primarne bolesti", naveo je Jerkan.

Timovi za vakcinaciju iz tog doma zdravlja bili su angažovani na fakultetima da vakciniši mlade, ali je odziv bio loš. U toj akciji dato je oko 6.000 doza. Kako bi se približili građanima punktove su instalirali u tržnim centrima, na pijacama, šetalištima imali su 20 ekipa za imunizaciju. Prema podacima Doma zdravlja u Nišu u tom gradu prvom dozom vakcinisano je više od 75 odsto građana, drugom 66 odsto, trećom dozom 54 odsto.

Kraće radno vreme kovid ambulanti

Radno vreme kovid ambulanti u Srbiji od danas će biti skraćeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja i radiće od 7 do 17 časova. Napominje se da će noćna kovid ambulanta u Železniku u Beogradu biti ukinuta od sutra, 24. februara.

Iz Ministarstva poručuju i da će Gradski zavod za plućne bolesti u Beogradu do petka biti u kovid sistemu, posle čega će se izvršiti dezinfekcija, a od ponedeljka, 28. februara, ponovo će biti otvoren za ne-kovid pacijente.

U Domu zdravlja u Nišu kažu da sada imaju manje pacijenata u kovid ambulantama, da su zatvorili dve, a da su dve nastavile da rade. Bez obzira što se radno vreme kovid ambulanti u Srbiji skraćuje oni će raditi do 20 sati, jer imaju pacijente kojima daju infuzije, oksigenu terapiju. 

Komentari (0)

Srbija