Društvo

Davidović: Pacijenti kod kojih je pandemija odložila operacije sada dolaze u gorem stanju

Komentari

Autor: RTS

26/02/2022

-

10:49

Davidović: Pacijenti kod kojih je pandemija odložila operacije sada dolaze u gorem stanju
Čekaonica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Profesor Lazar Davidović, vaskularni hirurg i dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu navodi da pandemija na brojne načine negativno utiče na lečenje ne samo vaskularnih nego i svih ostalih bolesnika. Ističe da zbog odlaganja operacija na Klinici za vaskularnu hirurgiju sada pacijenti dolaze u gorem stanju.

On je za RTS naveo da u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije na Klinici za vaskularnu hirurgiju već dve godine ne rade tri, već dve operacione sale i da je zbog toga odloženo operativno lečenje onih pacijenata kod kojih je to bilo moguće. Međutim, dodaje, sada oni dolaze u gorem stanju sa jednom kompleksnijom situacijom.

"Na našoj klinici već dve godine ne rade tri već dve operacione sale, znači 60 do 70 odsto kapaciteta zato je odloženo operativno lečenje ne malog broja bolesnika. Oni čije lečenje je moglo biti odloženo prošle i pretprošle godine sad dolaze u daleko gorem stanju sa jednom kompleksnijom situacijom koje njihovo lečenje čini neizvesnijim", objašnjava Davidović.

Navodi da je određen broj njihovih anesteziologa i sestra stalno angažovan u Batajnici.

"Zatim, moramo voditi računa o fizičkoj distanci među bolesnicima, pa kapaciteti ne mogu biti popunjeni. Dakle, na brojne načine kovid pandemija negativno utiče na lečenje ne samo vaskularnih nego i svih ostlih bolesnika", ističe davidović.

Povećan broj vakcinisanih studenata

Upitan kako i u kojoj meri je pandemija uticala na izvođenje nastave na medicinskom fakultetu dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu navodi da je ona organizovana pod posebnim uslovima.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Lazar Davidović

"Prošli semestar obeležio je kao glavni događaj ponovno vraćanje praktične nastave koja je za studente medicine od izuzetnog značaja. Organizovali smo je pod posebnim uslovima. Ta odluka je opravdana - studenti i nastavnici su zadovoljni, pri čemu nije došlo do zaražavanja. To je pratila jedna naša komisija u koju glavnu ulogu imaju dva istaknuta epidemiologa", objašnjava Davidović.

Dodaje da su poslednjih deset dana zimskog semestra u potpunosti prešli na onlajn nastavu jer je u zemlji bilo na dnevnom nivou skoro 20.000 zaraženih.

"U ponedeljak je počeo novi semestar , prof Popadić imunolog inače prodekan za redovnu nastavu obavestio me je da sve protiče na najbolji nači u istom formatu koji smo uveli još u oktobru", navodi dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ističe i da se povećao broj vakcinisanih na prve dve godine fakulteta gde je bio nešto niži nego na završnim godinama, sa čime su, kako kaže, naročito zadovoljni jer to olakšava organizovanje nastave. 

Novi moduli na Medicinskom fakultetu

Govoreći o novinama na fakultetu navodi da su uvedeni novi moduli na doktorskim studijama koje bi, ocenjuje on, trebali da budu interesantni i za inostrane polaznike.

Euronews

 

" U fazi su međunarodne sertifikacije dve specijalizacije - iz kardiologije  i vaskularne hirurgije, što će opet, verujem, privući strane studente", objašnjava dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 

Novi UKCS razlog da mladi lekari ostanu u Srbiji

Upitan šta misli o novom Univerzitetskom kliničkom centru Srbije navodi da će takve ustanove biti jedan od razloga da mladi lekari ostanu u Srbiji.

"Zavidim svima onima koji će tamo raditi, a žao mi je što ću ja tamo raditi veoma kratko. Takve ustanove biće jedan od razloga, po meni, da mladi ljudi, mladi lekari ne odlaze u inostranstvo jer su uslovi rada neuporedivo bolji. Dakle, to neće biti značajno samo za pacijente biće značajno i za one koji tamo rade", ističe Davidović.

Navodi i da se vaskularna hirurgija za sada ne preseljava.

"Velike hirurgije  će, kako se to kaže, će to doživeti za reci o dve godine, kada se UKCS sasvim završi", navodi Davidović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija