Društvo

Kon: Daleko smo od kraja epidemije, strašno je samostalno ukidanje mera

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2022

-

10:52

Kon: Daleko smo od kraja epidemije, strašno je samostalno ukidanje mera
Predrag Kon - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog Predrag Kon naveo je danas da smo daleko od toga da možemo da se opustimo i najavimo kraj epidemije, kao i da je "strašno samostalno ukidanje mera".

"Nalazimo se u završnici, a najgore je u samoj završnici nečega da se dogodi neka teška forma bolesti, zato treba apelovati na ljude da poštuju mere", poručio je Kon za RTS.

Vakcinisanost je, kako kaže, nedovoljna, i Srbija ne može da se poredi sa zemljama koje imaju više od 80 odsto vakcinisanih, pa mogu da razmišljaju o potpunom ukidanju mera. Prema njegovim rečima, ono što se može pretpostaviti ako se pad pozitivnih nastavi, to je da će u drugoj polovini marta broj obolelih biti trocifren.

Optimistički je ono što se može naslutiti ako ne dođe do iznenađenja i pojave novih varijanti, naveo je Kon. Sa omikronom smo, kako dodaje, u ovom talasu videli blažu kliničku sliku, ali su stariji popunili bolnice i smrtnost se zadržala na visokom nivou.

Kon kaže da su mere snazi, ali da stalno treba opominjati ljude, a cilj mera je da se smanji prenos i ubrza pad.

"Mere se kod nas ukidaju samostalno, to je strašno, ali je realnost, to traži velike analize", rekao je, i naglasio da ne možemo da se osećamo mirno kao oni koji su dosegli 80 odsto obuhvata vakcinacijom.

Kon navodi da je već jasno ko treba da primi četvrtu dozu, i da je "najlogičnije je da se daje starijima, ali kako ćemo pokrenuti, to je večito pitanje".

"Antivakcinalni ambijent treba da se potisne, jer ćemo se boriti sa ovim dugi niz godina", napominje Kon.

Krajem ove nedelje biće dve godine od kako je saopšteno da je i u Srbiji potvrden prvi slučaj koronavirusa. Od tog 6. marta 2020. godine, pozitivan nalaz testa imalo je 1.908.272 gradana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija