Društvo

Krkobabić hoće da naseli 200.000 praznih kuća u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2021

-

18:35

Krkobabić hoće da naseli 200.000 praznih kuća u Srbiji
Krkobabić hoće da naseli 200.000 praznih kuća u Srbiji - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

 U Srbiji imamo gotovo 200.000 praznih kuća i hoćemo da te kuće ponovo naselimo, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, koji je danas, zajedno sa beogradskim nadbiskupom i predsednikom humanitarne organizacije Karitas Stanislavom Hočevarom, posetio selo Mozgovo u opštini Aleksinac.


Mi ćemo kao država, rekao je Krkobabić, obezbediti sredstva mladom poljoprivredniku koji živi ovde ili hoće da dođe iz drugih delova Srbije, da otkupi praznu kuću koja ima vlasnika i koji želi da proda tu kuću.

"Sve u saradnji sa lokalnim samoupravama. Hoćemo da vidimo gde se te kuće nalaze, da li su im pravno-imovinski odnosi čisti, a lokalne samouprave će uraditi valjanu procenu vrednosti tih kuća. To je epohalan poduhvat u koji ulazimo. Ako bismo imali 200.000 porodica koje će te kuće naseliti onda bi pitanje - da li sela Srbije opstaju ili ne opstaju, bilo izlišno", kazao je ministar.

U Domu kulture u Mozgovu ministra i nadbiskupa dočekali su stanovnici nekoliko okolnih sela folklornom tačkom, a zajedno sa meštanima i rukovodstvom opštine Krkobabić je razgovarao o programima koje Ministarstvo realizuje i planira u prvoj godini svog postojanja, a za cilj imaju upravo ostanak stanovništva u selima ili povratak ljudi iz velikih gradskih centara u seoske sredine, kao što su podrška zadrugarstvu, otkup praznih kuća, adaptacija seoskih Domova kulture...

"Zalažemo se za partnerstvo urbanog i ruralnog zasnovano na zakonu. Hoćemo da lokalne samouprave planiraju, dogovaraju se i odlučuju samostalno. Zalažemo se za novu teritorijalnu organizaciju Republike Srbije - za samostalnost u raspoređivanju sredstava na lokalu i tačno utvrđen iznos novca koji ide sa republičkog nivoa. U tome će nam pomoći iskustva Evrope", kazao je ministar.


Govoreći o poljoprivrednim proizvođačima i potrebi da se oni sa svojim usitnjenim posedima udruže u zadruge, on je najavio i program edukacije koji će Ministarstvo za brigu o selu sprovoditi u saradnji sa Nacionalnim timom za preporod sela Srbije.

"Danas je ključ u znanju. Bez savremenih tehnoloških iskoraka, pogotovo u poljoprivredi, ne možemo da napredujemo", rekao je Krakobabić.

Hočevar: Samo zdravo selo omogućuje život i u gradovima

Predsednik Karitasa, nadbiskup Hočevar, govorio je o programima pomoći stanovništvu aleksinačke opštine, koje je ova humanitarna organizacija uspešno realizovala prethodnih godina.


"Vera nas uči da jedino povezani možemo živeti i u gradu i u selu, a samo zdravo selo omogućuje život i u gradovima", istakao je Hočevar.

Ministar i nadbiskup su se pre posete selu Mozgovu, sastali sa rukovodstvom opštine Aleksinac.

Razmatrani su potencijali razvoja sela aleksinačke opštine u svetlu programa za poboljšanje uslova života i rada na selu, koje sprovodi Ministrarstvo za brigu o selu, kao i humanitarne aktivnosti koje bi bile nastavak pomoći delu stanovništva ugroženom siromaštvom.

Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević izjavio je da opština ima veliki izazov da obezbedi sve što je potrebno stanovnicima 72 sela ove opštine.

On je rekao da je ceo kraj oko Aleksinca počivao na rudniku, ali da sada, osim njegovog stavljanja ponovo u funkciju, neophodno raditi na svim ostalim vidovima privređivanja stanovništva, naročito na konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača, jer ovaj kraj je poznat po svojoj plodnosti za različite kulture.

Komentari (0)

Srbija