Društvo

Osnovan tim za pomoć žrtvama akušerskog nasilja u porodilištima, stigao veliki broj prijava

Komentari

Autor: S. Tuvić

03/03/2022

-

15:45

Osnovan tim za pomoć žrtvama akušerskog nasilja u porodilištima, stigao veliki broj prijava
Osnovan tim za pomoć žrtvama akušerskog nasilja u porodilištima, stigao veliki broj prijava - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Tri pravnice osnovale su tim za pomoć ženama koje su doživele neku vrstu ginekološko- akušerskog nasilja u porodilištima. Cilj je da se ovaj problem nehumanog postupanja sistemski i institucionalno reši, a za samo nekoliko dana stigao im je veliki broj pritužbi.

Pravni tim osnovale su advokatice Marina Mijatović, Ivana Soković Krsmanović i Jelena Stanković.

"Do sada nam je pristigao veliki broj prijava i to za kratak vremenski period, računajući da su prijave počele da stižu od 25. februara 2022. godine. Svaki dan dobijamo na desetine mejlova sa novim prijavama", kaže za Euronews Srbija Ivana Soković Krsmanović.

Kontaktirale su ih žene koje su pretrpele neki vid ginekološko-akušerskog nasilja i zatražile pravnu pomoć.

"Cilj našeg delovanja jeste da se ovaj problem sistemski i institucionalno reši, da se prema ženama u ginekološko-akušerskim ustanovama zdravstveni radnici ponašaju u skladu sa međunarodnim protokolima i etičkim kodeksom lekara. Ova dokumenta obavezuju svakog zaposlenog da se prema pacijentkinjama ophode humano i s poštovanjem tako da im se ne povređuje ljudsko dostojanstvo", navela je ona.

Unsplash

 

Prijave se prikupljaju do 1. aprila a nakon toga će se obratiti svim nadležnim ustanovama u okviru zdravstvenog sistema Srbije, počevši od zdravstvene inspekcije i ukazati na nehuman tretman i nasilje kojima su izložene žene u ovim ustanovama.

One su pozvale sve žene koje su imale neprijatno iskustvo u porodilištima da im se jave i prijavu pošalju mejlom (koracizena@gmail.com). Važno je da dostave svoje kontakt podatke (ime, prezime i broj telefona), opis događaja (hronologiju, ustanovu i datum događaja).

Istraživanje o iskustvima žena na porođaju u Srbiji koje je sproveo Centar za mame pokazalo je da 73 odsto žena nije učestvovalo u donošenju odluka na svom porođaju, 74 odsto nije ostvarilo pravo na punu informisanost, a čak 96 odsto žena nije bilo ponuđeno vodom u toku porođaja.

Dve trećine učesnica ovog istraživanja je odgovorilo da je bilo nezadovoljno atmosferom u porodilištu, a mogućnost da biraju kako žele da se porode je imalo samo dve petine porodilja. Velikoj većini žena je onemogućeno da se kreću pred porođaj, kao i da zauzmu položaj koji im najviše odgovara. Žene se žale na grubost, nedostatak empatije medicinskog osoblja i nedostatak privatnosti. 

 
 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija