Društvo

Grafiti OVK (UČK) na srpskim kućama u Suvom Dolu kod Lipljana

Komentari

Autor: Anđelka Ćup

04/03/2022

-

10:41

Grafiti OVK (UČK) na srpskim kućama u Suvom Dolu kod Lipljana
Grafiti OVK (UČK) na srpskim kućama u Suvom Dolu kod Lipljana - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Na nekoliko srpskih kuća u selu Suvi Do, nedaleko od Lipljana, osvanuli su graffiti takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, ispisani na albanskom (UČK).

Grafiti su ispisani na kućama Nebojše Morače, Lazara Grbušića, Miloša i Milenka Dukića. Tri kuće su u glavnoj, dok je jedna u sporednoj ulici, a vlasnici pretpostavljaju da se to desilo noćas dok su spavali. Slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji. U kući Nebojše Morače su bile dve žene i tri maloletne devojčice.

"Noćas sam bio na poslu, radio sam treću smenu, pa mi je komšija jutros negde oko 5:40 javio za grafite na mojoj kući. Kada sam došao posle pola sata i lično sam se uverio. Da li sam se uplašio, ne znam šta da vam kažem? Ne da sam se uplašio, nego sam se naježio. Grafit je napisan pored prozora od sobe u kojoj mi spavaju deca. Sama činjenica da je to napisano metar, metar i po od dečijeg prozora, izaziva strah. Danas, odnosno noćas su bili grafiti, šta sutra? Dovoljno je zapaljenu šibicu da ubace kroz prozor, sve vam je jasno šta može da se desi. Ta trauma ne može da iščezne iz čoveka.  Policija je bila, 'sumirala utiske' kao i obično, potpisali smo zapisnik i to je to. Tako radimo već više od dvadeset godina", kaže za Euronews Srbija Nebojša Morača.

On navodi da je njegova supruga čula lavež pasa, izašla na trenutak ispred kuće, ali nije ništa videla.

Predsednik Privremenog organa opštine Lipljan, Milan Joksimović, kojoj pripada selo Suvi Do, izjavio je za Euronews Srbija da je ovo još jedan, kako je rekao, u nizu pritisaka na srpsko stanovništvo u ovoj opštini.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Ovo je treći incident za mesec dana. Bio sam jutros na licu mesta i zatekao sam vlasnike ovih kuća, njihove porodice i meštane Suvog Dola veoma uznemirene i uplašene za svoju bezbednost. Apelujem na nadležne institucije da što pre počinioce ovog incidenta privedu pravdi a na međunarodne snage koje su prisutne na terenu da stepen bezbednosti povećaju na viši nivo, da se ovakve stvari više ne događaju“, naglasio je Joksimović.

Suvi Do je do 1999. godine bio etnički čisto srpsko selo, a sada u selu živi stotinak srpskih domaćinstava i tri albanske porodice.

Meštani ne misle da su to uradile komšije, ali su nezadovoljni stavom kosovskih policajaca koji su izašli na uviđaj i da je jedan od njih rekao da to nije strašno i da su im kuće blizu puta, pa je to razlog ispisivanja grafita. 

Srpska lista osudila ispisivanje grafita

Srpska lista osudila je danas ispisivanja UČK grafita po srpskim kućama u selu Suvi Do, u opštini Lipljan i pozvala nadležne da hitno pronađu i kazne odgovorne.

"Kao rezultat višednevne veštačke tenzije koju podgrevaju neodgovorne izjave kosovskih zvaničnika u prethodnih nekoliko dana srpski narod je suočen sa antisrpskom histerijom, pritiscima i napadima, čime se ugrožava krhki mir na Kosovu i Metohiji", navela je Srpska lista. 

Kako se dodaje, poslednji slučaj ispisivanja UČK grafita po srpskim kućama u selu Suvi Do izazvao je uznemirenje srpskog naroda, posebno zbog činjenice da kosovska policija i pored prijave građana nije izašla na lice mesta i sprovela uviđaj. 

Srpska lista apelovala je na Srbe da ostanu mirni i suzdržani, a na međunarodnu zajednicu, posebno organizacije zadužene za bezbednost KFOR i EULEKS da pojačaju svoje prisustvo na terenu i preventivno deluju na one koji bi da ugrožavaju mir i spokojstvo građana.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija