Društvo

U Srbiji pravdu deli uglavnom nežniji pol, ali sudove ipak vode muškarci

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/03/2022

-

10:05

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U sudovima u Srbiji pravdu deli 2.652 sudija, a od tog broja 1.909 su žene. Dame čine tri četvrtine sudijskog kadra. Slična je situacija i u ostalim evropskim zemljama, ali u sudovima višeg ranga i na rukovodećim mestima i dalje ima više muškaraca.

"Tu je Srbija izuzetak. Na čelu Vrhovnog kasacionog suda danas je žena, a dama je i Republički javni tužilac", podseća sudija Prvog osnovnog suda Nada Đorđević na Međunarodni dan žena sudija, koji se obeležava danas.

Ona je za Euronews Srbija navela da žene sudije obavljaju iste poslove kao i muškarci, da zadužuju isti broj predmeta.

"Sudije su ravnopravne i bez obzira na pol zadužuju svi isti broj predmeta. Moramo da imamo isti priliv ukoliko se zadužujemo u istoj materiji - građanskim odeljenjima, krivičnoj materiji, parničnoj", pojasnila je ona.

Nešto više muškaraca sada ima više u Odeljenju za razne zločine i Odeljenju za organizovani kriminal. Slična situacija je i u tužilaštvu gde ima više muškaraca. Na rukovodećim mestima i dalje ima više muškaraca, ali su dame na čelu Vrhovnog kasacionog suda i na poziciji Repuličkog javnog tužioca.

Đorđević kaže da je tome doprinelo i to što među studentima na pravnim fakultetima ima više žena, te samim tim veći broj koleginica konkuriše na mesto sudije. 

"Na sajtu UN stoji podatak da je primećen trend povećanog broj žena sudija u evropskim zemljama. Dame preuzimaju primat i u ostalim zemljama. U sudovima višeg ranga i na rukovodećim mestima i dalje ima više muškaraca", pojašnjava ona.

Posao sudije nije nimalo lak, a Đorđević navodi da za njih ne postoji osmočasovno radno vreme, da ročišta ne mogu da zaborave kada izađu iz suda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija