Društvo

Istraživanje INEP-a pokazalo da određene osobe imaju superimunitet - na koji način su one zaštićene od korone

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/03/2022

-

16:50

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Osobe koje su vakcinisane i još preleže infekciju omikron varijantom virusa korona stiču superimunitet, pokazala je poslednja studija koju je sproveo Institut za primenu nuklearne energije (INEP). Direktorka Instituta Marija Gnjatović za Euronews Srbija kaže da su bili iznenađeni rezultatima studije, jer je u prethodnim talasima epidemije blaži oblik kovida ostavljao slabiji i kraći imunitet. Omikron varijanta virusa korona kod većine inficiranih davala je blažu kliničku sliku, te se očekivali da će organizam stvarati manje antitela.

"Studija je pokazala da omikron soj stvara dobar i stabilan imunitet, a u kombinciji sa vakcinacijom daje superimunitet", kaže direktorka INEP-a.

INEP je sproveo ispitivanje na 50 osoba. Nije bilo lako, posle dve godine pandemije, pronaći pojedince koji su zaraženi omikron varijantom, a da pre toga nisu imali kovid 19 i nisu bili vakcinisani. Zaražavanje omikron sojem i vakcinacija posle toga, kako je navela, stvorila je superimunitet.

"Pokazalo se da omikron dovodi do stvaranja dobrog imuniteta. Osim antitela pratili smo i ćelijski odgovor koji je stabilan i nema tendenciju opadanja. Liči na situaciju koju smo imali u prethodnim talasima kod pacijenata koji koji su imali teži oblik kovida. Kombinacija vakcina sa zaražavanjem daje superimunitet, jer se stvara čitava lepeza antitela i organizam je u mogućnosti da bolje reaguje od pojave nekih novih sojeva", navela je ona.

U prethodnim talasima virus korona pravio je brojne zaokrete, bilo je iznenađenja te i ovog puta Gnjatović kaže da treba biti obazriv, ali da bi superimunitet trebao da odbrani organizam od svih drugih sojeva koji se ubuduće pojave.

Kako virus zaobilazi imunitet

"Ranije smo mislili da sa antitelima i ćelijskim imunitetom osoba će biti zaštićena od ovog soja (omikrona), ali se to nije desilo. Omikron je u velikoj meri izmenjen i dobro je zaobilazio imunitet stečen vakcinacijom ili zaražavanjem", pojasnila je ona.

Pixabay

 

A kako je omikron uspeo da zaobiđe imunitet? Odgovor leži u brojnim mutacijama koje su se desile na S proteinu, takozvanim šiljcima koji pomažu virusu da uđe u organizam. Sve vakcine su urađene na vuhanskom soju virusa, soju koji se pojavio u Kini.

"Antitela koja su stvorena vakcinacijom (ili usled preležane bolesti) više ne prepoznaju ili ne prepoznaju na adekvatan način izmenjeni S protein. Zapravo, nikada se neće desiti da naš organizam ne primeti neku novu varijantu virusa korona, ali efikasnost odbrane biće manja", pojasnila je Gnjatović.

U svetu su zabeležene rekombinacije delta varijante virusa korona i omikrona, poznati kao "deltakron". Gnjatović pojašnjava da je u pitanju hibrid nastao ukrštanjem delta varijante i omikron varijante virusa korona.

"To nikoga iz struke nije iznenadilo. U situaciji kada cirkuliše više varijanti moguće je da se ukste i da nova varijanta nosi genetski materijal omikron soja i delta soja. Dešava se. Bila sam u strahu da takva varijanta može biti opasna. Deltakron je nasledio S protein omikrona koji se brzo širi, delta izaziva najozbiljnije kliničke slike od pojave SARS- CoV-2. Postojala je tendencija da se brže širi i izaziva težu kliničku sliku, ali to se nije dogodilo. Broj zaraženih je jako mali", pojasnila je ona.

Stabilna situacija

Epidemiološka situacija u Srbiji je stabilna, ali se povećava broj zaraženih u Nemačkoj i Kini, u Šangaju je uveden višednevni lokdaun. Gnjatović kaže da se to moglo očekivati zbog popuštanja protivepidemijskih mera i širenja podvarijnte omikrona. 

Pixabay

 

"Naša populacija je u velikoj meri zaštićena. Međutim, što je više zaraženih veća je šansa da virus ponovo mutira. On je i dalje prisutan u populaciji. Zbog toga je važno da se nastavi sa vakcinacijom. Četvrta doza nije potrebna svima, ali jeste osobama koje nisu bile inficirane, starijima...", rekla je ona.

Navodi da je situacija u Srbiji stabilna, da se protivepidemijske mere donose u skladu sa tim, ali da i dalje treba pratiti situaciju u Evropi, ali i celom svetu.

Preporuka za vas

Virusolog Gligić: Nije potrebna treća doza vakcine protiv koronavirusa, primanjem dve stiče se duži imunološki odgovor

Komentari (0)

Srbija