Zdravlje

Dr Gnjatović za Euronews veče: Da li prethodno stečena antitela mogu da nas zaštite od omikrona?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/01/2022

-

22:07

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Da Ginisova knjiga beleži obolele od kovida, Srbija bi danas mogla da bude jedan od kandidata među rekorderima. Danas je oboren domaći rekord sa skoro 20.000 novozaraženih. Glavni krivac za to je omikron, soj koronavirusa koji je u Srbiji zabeležen prvi put pre mesec dana. Pojedini lekari tumače visoke brojeve zaraženih kao "uvertiru za okončanje pandemije", ali upozoravaju da se ne može reći da je koronavirusu odzvonilo.

Bilo kako bilo, činjenica je da u pogledu nove varijante omikron postoji još mnogo nepoznanica, što je potvrdila i dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) u emisiji Euronews veče. Kako kaže, sasvim je sigurno da on lakše izbegava imuni odgovor stvoren nakon vakcinacije, ali i prethodno preležane infekcije.

Kako se mnogi pouzdaju upravo u prethodno stečena antitela, dr Gnjatović ističe da ona ne mogu da nam garantuju da li smo zaštićeni od neke nove infekcije, ali mogu da pomognu da je lakše prebrodimo.

"Niko ne može da tvrdi koliko je antitela dovoljno da nas zaštiti jer to nisu jedini mehanizmi odbrane u organizmu", istakla je ona.

Međutim, kaže da ona ipak garantuju određenu zaštitu u pogledu težine kliničke slike.

 "Čak su i naša zapažanja pokazala da su osobe sa visokim vrednostima antitela bile otporne i na omikron. Ali, to su zapažanja koja treba potvrditi. Visoke vrednosti antitela nam pomažu i tu su da spreče ulazak virusa u naše ćelije, svakako su korisna, ali ne možemo da tvrdimo da njihovo prisustvo znači i da smo stoprocentno zaštićeni"

S pojavom omikrona, mnogi su se susreli sa situacijom da su se samo par dana od vakcinacije zarazili novim sojem, pa se tako postavlja i pitanje da li je onda vakcinacija bila uzaludna ili ne.

"Nisu to bačena antitela, naravno da treba voditi računa s kim smo imali kontakte pre vakcinacije, možemo čak da uradimo i jedan antigenski test pre primanja vakcine. Uprkos svemu tome, ako se i desi, vakcina je ipak spas jer i sveža vakcinacija može da pomogne ako se zarazite omikronom. Moja je preporuka da se sa vakcinacijom ne staje, ali konsultacije sa lekarima su poželjne"

Upravo ta kombinacija preležane bolesti i vakcine daje lepezu antitela koja će nas štiti u slučaju pojave ozbiljnijeg i opasnijeg soja.

"Vakcine su sve bazirane na vuhanskom soju, ali onda su se neki zaražavali deltom, neki omikronom, pa to zapravo u organizmu izgleda kao da smo primili jednu polivalentnu vakcinu koja će nas štititi od raznih sojeva", ističe dr Gnjatović.

Samim tim što veliki broj građana poseduje upravo tu "lepezu" antitela, može se smatrati da polako, ali sigurno stičemo kolektivni imunitet.

"Neki građani neće da prime treću dozu upravo zato što su preležali kovid u međuvremenu, a ne zato što su protiv buster doze. Neki su pomno pratili taj nivo antitela. Ako se desi infekcija nakon vakcine, jako je dobar odgovor organizma, dobra je zaštita. Da, možda se sada pojavio omikron koji je srušio te teorije, ali nisu sve te osobe neodgovorne niti imaju nešto protiv toga, jednostavno previše je ljudi preležalo", zaključila je dr Gnjatović.

Komentari (0)

Magazin