Društvo

Mihajlović: Ženama je mesto na rukovodećim pozicijama

Komentari

Autor: Tanjug

30/03/2022

-

20:36

Mihajlović: Ženama je mesto na rukovodećim pozicijama
Mihajlović: Ženama je mesto na rukovodećim pozicijama - Copyright Tanjug/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa Elmom Elfić Zukorlić o unapređenju rodne ravnopravnosti i položaju žena u politici i akademskoj zajednici.

"Vi ste obrazovana, sposobna i vredna žena iza koje su brojni rezultati. Verujem da kroz zajedničku saradnju možemo doprineti rušenju rodnih stereotipa i unapređenju položaja žena u svim sferama društva, kako političkoj, tako i ekonomskoj, društvenoj, kulturnoj i naučnoj. Ne postoji nijedan razlog da nemamo više žena na rukovodećim pozicijama i mestima na kojima se donose odluke. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost je otvoreno za saradnju i realizaciju zajedničkih aktivnosti", izjavila je Mihajlovićeva.

Zukorlić je navela da je Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru je ustanova koja je od samog osnivanja promovisala principe rodne ravnopravnosti, što je u godinama svog postojanja i dokazala postavljajući žene na odgovorna, rukovodeća mesta.

"Kao takva ustanova, u gradu Novom Pazaru, u zemlji i regionu prepoznata je kao primer dobre prakse. Univerzitet je kroz razne aktivnosti delovao u cilju promovisanja prava žena, jednakosti i ravnopravnosti, podižući svest mladih vezano za sprečavanje svih vidova nasilja nad ženama, porodičnog i političkog nasilja", navela je Zukorlić.

Tanjug/Zoran Petrović

 

Dodala je da je upravo zbog toga raduje dogovor o potpisivanju protokola o saradnji, te se nada da će u vremenu koje dolazi taj sporazum uticati na promenu svesti o položaju žena, "posebno u ovom delu naše zemlje, i time uticati i na zaštitu žena od rodno zasnovanog nasilja, pritisaka i različitih vrsta uznemiravanja”.

Na sastanku je dogovoreno i potpisivanje protokola o saradnji između Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, kao i poseta potpredsednice Vlade univerzitetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija