Društvo

Tmurno i kišovito tokom vikenda, u nedelju stiže zahlađenje – šta nas očekuje sledeće sedmice?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/04/2022

-

08:01

Tmurno i kišovito tokom vikenda, u nedelju stiže zahlađenje – šta nas očekuje sledeće sedmice?
Tmurno i kišovito tokom vikenda, u nedelju stiže zahlađenje – šta nas očekuje sledeće sedmice? - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Intenzivan ciklon sa Atlantika, na svom putu ka istoku Evrope zahvatio je i Srbiju i doneo nam destabilizaciju vremena. Oblačno, tmurno i kišovito vreme, ali sa povremenim sunčanim periodima zadržava se i za dane vikenda, međutim promena pravca vetra na zapadni i severozapadni, donosi nam intenzivno zahlađenje.

"Vetar još danas južno od Beograda duva iz jugozapadnog pravca, dok će u Vojvodini duvati zapadni i severozapadni vetar. Susretanje vetrova iznad naše zemlje uzrokuje uzlazna kretanja u atmosferi, što doprinosi formiranju oblaka i kišnih kapi", kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković

Zbog dinamičnih uslova u atmosferi možemo očekivati pljuskove, a ponegde je moguća i grmljavina. U Vojvodini se oblaci zadržavaju tokom celog dana, dok će u južnijim predelima biti i sunčanih perioda. 

Temperatura je u padu, jer sa jačanjem severozapadnog i zapadnog vetra imamo i priliv hladne vazdušne mase. Temperatura je već ovog jutra bila ispod 10 stepeni, a tokom dana ostaje ispod 20. podeljka. Najtoplije u Timočkoj krajini, gde se očekuje do 18, dok će u ostalim predelima biti hladnije, na severu i jugu i za više od 5 stepeni, navodi meteorolog. 

Drugog dana vikenda severozapadni vetar će biti jak, očekuju se udari vetra i do 60 km/h, a zahlađenje koje nas očekuje spustiće temperaturu do zimskih 6 stepeni.

U kombinaciji sa kišom i jakim vetrom činiće da se da je mnogo hladnije. Kiša će u nedelju padati u Vojvodini i na jugu zemlje, dok se u centralnim predelima očekuje pretežno oblačno, ali suvo vreme. U brdsko - planinskim predelima kiša će prelaziti u susnežicu i sneg, ali bez obrazovanja snežnog pokrivača.

Od ponedeljka temperatura u blagom porastu

U ponedeljak dolazi do slabljenja vetra i delimičnog razvedravanja, te će dnevna temperatura biti u porastu. Međutim, jutra će biti hladna i sa mrazem, što može biti opasno za biljke koje su započele svoju vegetaciju i cvetanje. Ako je moguće zaštite ih od jakog vetra i niskih temperatura koje ćemo imati do sredine naredne nedelje.

Oblaci se početkom naredne nedelje zadržavaju u južnim predelima, gde će povremeno padati i slaba kiša. Već od ponedeljka severno od Kragujevca sledi porast vazdušnog pritiska i razvedravanje, koje se prema trenutnim prognozama zadržava sve do kraja nedelje.

Osim razvedravanja očekuje nas i otopljenje, te će već sredinom nedelje, temperatura ponovo biti oko prosečnih vrednosti, dakle malo ispod 20 stepeni. 

"Ipak nemojte još sklanjati zimsku garderobu i kišobrane, jer je promenljivo i nestabilno vreme glavna odlika aprila", zaključila je Gojković.

Komentari (0)

Srbija