Društvo

Virus gripa ne posustaje: U cirkulaciji tri soja influence, dominantan onaj koji daje težu kliničku sliku

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

06/04/2022

-

08:31

Virus gripa ne posustaje: U cirkulaciji tri soja influence, dominantan onaj koji daje težu kliničku sliku
Virus gripa ne posustaje: U cirkulaciji tri soja influence, dominantan onaj koji daje težu kliničku sliku - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji su laboratorijski potvrđena sva tri tipa virusa gripa A (H1), A(H3) i tip B. U cirkulaciji je trenutno dominantan  A(H3) tip virusa. Broj zaraženih i dalje raste, iako smo u periodu godine kada je grip već uveliko trebalo da se povlači.

Međutim, epidemija virusa korona je sve pomerila. Grip kao da je čekao svoj trenutak i čim je korona počela da se povlači, građani skinuli maske, virus influence počeo je da se širi.

"Prvi put se u sezoni nadzora nad gripom 2021/2022 u prethodnoj izveštajnoj nedelji (od 21.3.2022. do 27.3.2022. godine) registruje laboratorijska potvrda sva tri tipa virusa gripa A (H1),  A(H3) i tip B. Dominantan tip gripa u cirkulaciji je A(H3)", kažu za Euronews Srbija u Institutu za javno zdravlje Srbija "Dr Milan Jovanović Batut".

Dodaju da je od početka sezone do sada registrovano 263.298 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što je veći broj u odnosu na prethodne tri sezone. Raste broj zaraženih poslednjih nedelja, posebno među najmlađom decom, zatim među decom školskog uzrasta, radno aktivnim stanovništvom, ali i starijim od 65 godina. Jedino se smanjuje broj zaraženih u kategoriji od 15 do 29 godina.

Korona sve pomerila

Epidemiolog dr Verica Ilić kaže da je ove godine grip malo zakasnio, da ga obično ima više u januaru i februaru, a da se povlači u martu.

"Sve se pomerilo, zbog korone. Virusi koji su bili suspregnuti zbog maski, izolacija, sa skidanjem maski i promenom ritma života počeli su da bujaju. Za očekivati je da će biti lepo vreme u aprilu, ljudi neće sedeti u zatvorenom prostoru već će boraviti napolju, tako da epidemija gripa neće imati nekakve veće razmere", rekla je ona za Euronews Srbija.

profimedia

 

Trenutno su u cirkulaciji tri soja virusa gripa, ali je dominantan A(H3). Ilić podseća da težina kliničke slike zavisi od toga da li su ti sojevi virusa ranije bili u cirkulaciji. Ukoliko jesu klinička slika infekcije će biti blaža, ako nisu simptomi će biti teži. Dominantan soj virusa gripa A(H3) daje težu kliničku sliku, dok ostala dva soja virusa daju blažu.

Gripa skoro da nije bilo dve godine

Čim je koronavirus počeo da jenjava, na scenu je stupio grip. Epidemiolozi kažu da je to bilo očekivano, da je poznata interferencija virusa gde jedan patogen potiskuje drugi. Nije uobičajeno da neko ima i jedan i drugi virus (može se desiti kod osoba sa oslabljenim imunitetom). Grip je čekao svoj trenutak. Skoro dve godine ga nije bilo zbog epidemije virusa korona i nošenja maske.

"Izolovali smo dva tipa virusa gripa AH3 i tip B. Kliničke slike su šarolike. AH3 daje teže kliničke slike, a tip B blažu. Respiratorne infekcije koje imamo u porastu su svuda", rekla je nedavno za Euronews Srbija epidemiolog dr MIla Paunić iz Studentske poliklinike.

Virus gripa je izuzetno zarazan. Period inkubacije je jedan do tri dana. Pacijent je zarazan dan, dva pre nego što krenu simptomi i pet do sedam dana nakon što počnu simptomi.

U Beogradu cirkulišu sva tri tipa virusa

U Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd kažu da je u periodu od 28. marta do 3. aprila registrovano 14.318 akutnih respiratornih infekcija, a da je registrovan 801 slučaj gripa.

U starosnom uzrastu do četiri godine je bilo 3.022 zaraženih (21,11 odsto), od pet do 19 godina - 6.028 (42,10), od 20 do 64 godine - 4. 219 (29,4) i 65 i više 1.049 (7, 33).

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija