Društvo

Nije svaka temperatura kovid - Virus gripa se poslednjih nedelja širi, da li je počeo da potiskuje koronu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

26/03/2022

-

11:17

Nije svaka temperatura kovid - Virus gripa se poslednjih nedelja širi, da li je počeo da potiskuje koronu
Nije svaka temperatura kovid - Virus gripa se poslednjih nedelja širi, da li je počeo da potiskuje koronu - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Broj zaraženih virusom korona stagnira i danima je na oko 2.000 inficiranih. U domovima zdravlja, ali i Studentskoj poliklinici kažu da je broj pacijenata koji se javljaju sa povišenom temperaturm i kašljem u porastu, ali da je kod većine u pitanju grip ili neka druga respiratorna infekcija.

Prema rečima epidemiologa, grip je "čekao svoju šansu", nije ga bilo prethodne dve godine zbog korone i čim je epidemija kovida 19 počela da jenjava ukazao mu se prostor za širenje. Inače, pre pandemije, najviše virusa gripa je bilo u cirkulaciji tokom februara i marta. Sada je širenju doprinelo i to što maske više nisu obavezne već preporučene u zatvorenom prostoru, te ih skoro više niko ne nosi. One su bile dobra zaštita od svih virusa, ne samo od virusa korona.

U respiratornom centaru Sudentske poliklinike u poslednje dve nedelje povećan je broj studenata koji se javljaju sa povišenom temperaturom, kašljem, bolovima u zglobovima. Epidemiolog Mila Paunić kaže da u toj ustanovi rade testiranja na grip i da sada imaju više pacijenata inficiranih virusom gripa nego virusom korona.

"To je očekivano, jer smo skinuli zaštitne maske. Sada kreće interferencija virusa gde jedan patogen potiskuje drugi. Nije uobičajeno da neko ima i jedan i drugi virus (može se desiti kod osoba sa oslabljenim imunitetom), već jedan potiskuje drugi. Smanjuje se broj zaraženih kovidom, ali se povećava broj zaraženih gripom. Grip je čekao svoj trenutak. Dve godine ga nije bilo jer smo nosili maske", navela je Paunić za Euronews Srbija.

Više pacijenata sa gripom

Paunić navodi da beleže veliko povećanje inficiranih virusom gripa.

Burst

 

"Izolovali smo dva tipa virusa gripa AH3 i tip B. Kliničke slike su šarolike. AH3 daje teže kliničke slike, a tip B blažu. Respiratorne infekcije koje imamo u porastu su svuda. Čula sam od kolega iz doma zdravlja da i oni imaju dosta respiratornih infekcija i to je u velikoj meri grip. Prošle nedelje smo testirali 80 pacijenata i 68 je bilo pozitivno na grip. To je pozitivnost od 80 odsto", rekla je Paunić.

Virus gripa je izuzetno zarazan. Period inkubacije je jedan do tri dana. Pacijent je zarazan dan, dva pre nego što krenu simptomi i pet do sedam dana nakon što počnu simptomi.

U Beogradu je zabeležen porast broja obolelih od respiratornih infekcija (tu nisu uključeni zaraženi virusom korona). U Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu kažu da je od 14. marta do 20. marta zabeleženo 15.662 obolela od akutnih respiratornih infekcija, dok je registrovano 1.115 oboljenja sličnih gripu. U cirkulaciji je, uglavnom, AH3 virus gripa. 

Gledano po starosnim grupama u uzrastu do četiri godine bilo je 3.460 pacijenata (22,09 odsto), od pet do 19 godina 6.869 (43,86 odsto) od 20 do 64 bilo je 4.411 (28,16), stariji od 65 godina 922. U odnosu na nedelju koja joj je prethodila beleži se porast broja obolelih. U periodu od 7. do 13. marta bilo je 12. 331 pacijenata sa akutnim respratornim infekcijama.

U porastu respiratorne infekcije

U Domu zdravlja Čukarica kažu da svi pacijenti sa respiratornim simptomima prolaze kroz kovid ambulantu. Načelnik Opšte prakse dr Aleksa Živković kaže da je povećan broj pacijenata koji se javljaju sa povišenom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima. 

EPA/Emanuele Valeri

 

"Sada imamo u porastu grip, bakterijske upale pluća, stomačne viruse. Imamo određeni procenat težih respiratornih infekcija koje ne možemo da povežemo sa kovidom. U proseku dnevno pregledamo oko 250 pacijenata u kovid ambulanti, od tog broja oko 70 je pozitivno na virus korona, ostalo su druge infekcije", rekao je dr Živković za Euronews Srbija.

Inače, redovna vakcinacija protiv virusa gripa sprovodi se krajem oktobra, novembra, a najveći udar zaraženih obično se javlja u februaru, martu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija