Društvo

Novi uslovi za besplatan odmor penzionera u banjama, prijava počinje sutra

Komentari

Autor: Zlatica Radović

13/05/2021

-

10:52

Novi uslovi za besplatan odmor penzionera u banjama, prijava počinje sutra
Novi uslovi za besplatan odmor penzionera u banjama, prijava počinje sutra - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije objavio je danas poziv penzionerima da se od 14. do 31. maja prijave za odlazak na besplatnu desetodnevnu rehabilitaciju u nekoj od 25 banja u zemlji. Novina u odnosu na prethodni poziv je da se sada mogu prijaviti najstariji sugrađani čija penzija je manja od 29.378 dinara, dok je ranije gornja granica bila  27.775 dinara,.

Takođe, pravo da se jave na oglas imaju i penzioneri koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa i na osnovu međunarodnih ugovora (preračunato po srednjem kursu NBS za 11. maj 2021, 1 evro = 117,549 dinara), pod uslovom da zbir tih penzija ne prelazi 29.378 dinara.

"Uz prijavu, potrebno je podneti penzijski ček, dokaz o visini penzije ostvarene po medjunarodnim ugovorima, odnosno izvod banke ili potvrdu inostranog nosioca socijalnog osiguranja, raspoloživu medicinsku dokumentaciju i popunjenu prijavu sa izjavom, na propisanom obrascu, gde žele da koriste rehabilitaciju", precizirano je u oglasu RFZO.

Fond snosi troškove smeštaja u banji, pun pansion, a ugovorima sa svakom banjom pojedinačno preciziran je obim terapija koje svaki korisnik mora da dobije, čime je obezbeđeno da rehabilitacija bude u svakom pojedinačnom slučaju prilagodjena potrebama penzionera.

Najstariji građani će, tokom boravka u banjama biti potpuno medicinski zbrinuti, što podrazumeva lekarski pregled, EКG, laboratorijske analize, specijalističke preglede i vizite odeljenjskih lekara, kao i najmanje tri vrste terapija u zavisnosti od ocene lekara i oblasti za koju je odredjena banja specijalizovana.

Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale Fonda na kojoj korisnik ima prebivalište, a u RFZO ističu da članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija