Društvo

Završena vežba "Vatreni štit 2022", Vučić poručio da je vojska sada mnogo snažnija i najavio nabavku turskih barjaktara

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2022

-

19:13

Završena vežba "Vatreni štit 2022", Vučić poručio da je vojska sada mnogo snažnija i najavio nabavku turskih barjaktara
Završena vežba "Vatreni štit 2022", Vučić poručio da je vojska sada mnogo snažnija i najavio nabavku turskih barjaktara - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Združena taktička vežba Vojske Srbije sa bojevim gađanjem "Vatreni štit 2022", na kojoj će po prvi put biti prikazano dejstvo protivoklopnih raketa "kornet", održana je večeras na poligonu Pasuljanske livade.

Vežbi su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Vežba je započela ispaljivanjem signalnog metka crvene boje, nakon čega je usledilo izvođenje odbrambene operacije u različitim zemljišnjim i vremenskim uslovima, danju i noću.

Na poligonu, po prvi put, prikazuje se dejstvo protivoklopnog raketnog sistema u noćnim uslovima "kornet", uvezenih iz Rusije, koji poseduje sposobnost za uništenje tenkova, bunkera i oklopnih vozila.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon uspešno završene združene taktičke vežbe Vojske Srbije sa bojevim gađanjem "Vatreni štit 2022"  da je srpska vojska sada mnogo snažnija i najavio nabavku borbenih bespilotnih letelica "barajktar" od Turske.

"Tražio sam u razgovoru od pre dva dana od predsednika Turske Erdogana barjaktare i dobio obećanje da ćemo preko reda moći da ih kupimo i uvrstimo u oružje Vojske Srbije", rekao je Vučić.

On je rekao da da ćemo morati dalje da snažimo helikopterske jedinice i bespilotne letlice - dronove. Kazao je da imamo bespilotne letelice Vrabac, kao i CH 92 manje razorne moći, ali da ćemo morati da navljamo i CH 95 veće raznorne moći.

Predsednik je istakao da je Vojska Srbije sada mnogostruko snažnija nego što je bila i da je odvraćajući faktor za sve koji bi želeli ili pokušali da ugroze bezbednost naše zemlje i mir i stabilnost građana Srbije.

U utorak ili sredu predstavljanje najmoćnijeg oružja

Predsednik Vučić najavio je da će u utorak ili sredu biti poredstavljeno novo naoružanje koje će biti do sada najmoćnije oružje koje će Srbija imati. On nije želeo da precizira o kom naoruzanju je reč.

Na pitanje kako komentairše to što francuski mediji prenose da je Srbija zainteresovana da kupi 12 novih "rafala", Vučić je rekao da on već godinu dana o tome sa njima pregovara.

"Pregovaramo već godinu dana o kupovini 12 novih rafala, a pregovaramo sa još jednom zemljom o kupovini 12 polovnih "rafala", rekao je Vučić.

On je dodao da se razgovara i o trećoj varijanti, tzv. kombinovano lovačko-bomarderskoj avijaciji i da je reč o tri zemlje, kao i da se pojavljuju i nove zemlje, i da je konkurencija velika.

Vučić je napomenuo da velike odluke moraju da se donesu u kratkom periodu i o našoj odbrambenoj industriji.

"Samo da nije bilo rata u Ukrajini, ali nastavljamo po planu, samo da se ne oduži", rekao je Vučić.

Angažovano 1.000 pripadnika Vojske Srbije

Na vežbi je bilo angažovano više od 1.000 pripadnika Vojske Srbije i više od 100 ratne tehnike, između ostalog, avion MiG-29, helikopteri Mi-35 i H-145, daljinski pilotirani vazduhoplovi CH-92A kao i artiljerijsko-raketni sistem PVO "Pancir-S1".

Pored njih, svoje borbene mogućnosti prikazali su  tenk M-84AC1, kao i bespilotna letilica "vrabac".

Vežba se izvodila radi unapređenja osposobljenosti komandi i dela jedinica Vojske Srbije za izvođenje odbrambene operacije u različitim vremenskim uslovima, danju i nocu.

Vojne vežbe na Pasuljanskim livadama počele su 4. aprila, a završile su se danas, vežbom ojačane taktičke grupe u izvođenju odbrambene operacije u noćnim uslovima.

 

Komentari (0)

Srbija