Društvo

Krizni štab zaseda u ponedeljak, da li će biti novog popuštanja mera

Komentari

Autor: T.S.

12/06/2021

-

10:47

Krizni štab zaseda u ponedeljak, da li će biti novog popuštanja mera
Krizni štab zaseda u ponedeljak, da li će biti novog popuštanja mera - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Članovi Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 dobili su poziv za sednicu u ponedeljak, potvrdio je za Euronews Srbija epidemiolog Branislav Tiodorović.

Sednica će biti održana u 16.30, a očekuje se da Krizni štab razmatra dodatano popuštanje mera, ali i mogućnost održavanja matura, drugih proslava i okupljanja uz određene epidemiološke mere.

Podsetimo, do sada su odobreni samo stručni skupovi i kongresi do 200 ljudi, a zvanično je dozvoljeno okupljanje najviše pet osoba.

Tokom jučerašnjeg dana zabeleženo je 172 novih slučajeva, a skoro 50 odsto punoletnih građana je primilo barem jednu dozu vakcine.

 

 

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) juče je odobrila vakcinu Fajzer/Biontek za upotrebu kod dece od 12 do 15 godina.

Sada se čeka stručno mišljenje i odobrenje Nacionalnog tela za imunizaciju, Republička stručna komisija iz oblasti pedijatrije. Konačno, neophodno je da Institut za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut" izda stručno metodološko upustvo i da definiše sve parametre za upotrebu vakcine kod ove uzrasne grupe.

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler pokušava pozitivno da posmatra na sledeću jesen i nada se da neće doći do novog talasa.

"Ja sam siguran da će ovo biti mnogo drugačija jesen od one koju smo imali prošle godine. Prosta stvar, sa ovim obuhvatom vakcinisanih i, nadam se još većim, praktično neće moći da se ponove one stvari koje su se desile prošle jeseni", istakao je.

Komentari (0)

Srbija